Αντιπαράθεση Μπαλάφα – Πλακιωτάκη στον Real Fm 97,8 για τη διαπραγμάτευση

Ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, «μονομάχησαν», στον αέρα του Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση.

«Η όξυνση της κινδυνολογίας τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, είναι κάτι που, στη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε, είναι συνηθισμένο. Πάντα παραμονές των κρίσιμων αποφάσεων, ανέβαινε, με πρωτοβουλία των δανειστών, η κινδυνολογία, ο εκβιασμός και η απειλή. Έτσι εκλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση ορισμένοι κύκλοι. Τα πράγματα είναι ασφαλώς πολύ δύσκολα, η το σκληροπυρηνικό κομμάτι των δανειστών δεν θέλει με τίποτα να υπάρξει αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός που θα αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός των υφεσιακών μνημονίων. Ο πρωθυπουργός, με σαφήνεια στο Reuters, έδωσε τον τόνο, όμως ταυτόχρονα μίλησε για αξιόλογη πρόοδο σε μία σειρά θεμάτων, που θα μπορούν να εξασφαλίσουν και ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα. Έχει υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν τα 4 αγκάθια και εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Εμείς έτσι προχωράμε. Θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές έχουν όφελος να υπάρξει συμφωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι με την τακτική που έχουμε ακολουθήσει, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι σε υφεσιακά μέτρα εμείς δεν προχωράμε. Έχουμε αμβλύνει πλευρές, ακριβώς στην κατεύθυνση του έντιμου συμβιβασμού», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη να απαντά:

«Χωρίς να θέλω να υπερβάλω, βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Βρισκόμαστε στην 20η Φεβρουαρίου. Ενώ η κυβέρνηση έχει υπογράψει μια συμφωνία, αυτή δεν υλοποιείται, διότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει απολύτως καμία πρωτοβουλία και από την άλλη, ενώ ο χρόνος περνάει, ο λογαριασμός μεγαλώνει. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια εσωτερική στάση πληρωμών. Η κυβέρνηση σε μείζονα θέματα, όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, δεν έχει πάρει καμία απόφαση. Άλλα ακούμε από τον έναν υπουργό, άλλα από τον άλλο. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση τι θέλει να κάνει. Ας συμφωνήσει μέχρι τέλος του μηνός, διότι δεν ευνοεί κανέναν αυτή την ώρα να μην υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες, διότι ενώ όλοι μας προειδοποιούν ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η κυβέρνηση θέλει να καθησυχάσει τον κόσμο και να πει ότι βαίνουν όλα καλώς. Ας κινηθεί γρηγορότερα για να έχουμε αποτέλεσμα. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε μια τυφλή σύγκρουση που βεβαίως θα είναι καταστροφική για τη χώρα».

«Εμείς δεν είπαμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Είπα ότι έχουμε πρόοδο και διερωτώμαι. Στα εργασιακά πρέπει να κάνουμε πίσω στις ομαδικές απολύσεις; Πρέπει να κάνουμε πίσω στις μειώσεις συντάξεων; Δεν πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να κάνουμε πίσω. Εμείς έχουμε μινιμάρει στο τελείως απαραίτητο, σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Είναι γεγονός ότι οι δανειστές είναι εν αδίκω. Εμείς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, έπρεπε να μας δοθεί μια διευκόλυνση χρηματική. Υπαναχώρηση υπήρξε από την πλευρά των δανειστών. Συνέχισαν να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Επείγει να υπάρξει μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής. Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, προσπαθώντας να συνδυάσουμε και τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορεί να περνά ως μη γενόμενο ότι άλλαξε η κυβέρνηση και ότι έγιναν αλλαγές», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

«Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων υπήρξε συμφωνία. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι πρέπει να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, η ότι τον εξορθολογισμό του ΕΚΑΣ; Η κυβέρνηση εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, θα πρέπει να δώσουμε την 13η σύνταξη. Την ίδια ώρα, ενώ η λέξη ανάπτυξη, έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης, που διαδηλώνουν εργαζόμενοι για να εργάζονται, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία νομοθετική πρωτοβουλία που να λειτουργεί κινητροδοτικά για την προσέγγιση επενδύσεων ενώ υπάρχει μια πρεμούρα για το νομοσχέδιο και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού», απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας, στη συνέχεια, τόνισε ότι: «Αν θεωρεί ότι όλη η υπερπροσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, είναι τίποτα, δεν είναι πρωτοβουλίες, δεν είναι τίποτα. Ένα θα πω μόνο. Είπατε να τηρήσουμε τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων και αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν θα μας το συγχωρούσε ποτέ ο λαός και δεν συγχώρησε και την προηγούμενη κυβέρνηση για όλα αυτά.

«Αυτό κόστισε 1 δισ. ευρώ και η 13η σύνταξη άλλα 650 εκατ. ευρώ και δεν μας λέτε από πού θα τα βρείτε», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, με τον κ. Μπαλάφα να απαντά:

«Στα ζητήματα αυτά, επειδή είμαστε ρεαλιστές και συνετοί ταυτόχρονα, τα έχουμε παραπέμψει παραπέρα. Επειδή πάμε για συμβιβασμό, τα αφήνουμε για παραπίσω. Συνειδητά και ενημερωμένος ο Ελληνικός λαός.

«Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είχατε πει ότι θα το φέρνατε ως πρώτο νομοσχέδιο. Άρα εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Είχατε πει ότι θα καταργήσετε το αφορολόγητο, θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Είπαμε για την 13η σύνταξη για τους πολίτες με κάτω από 700 ευρώ σύνταξη. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας. Άρχισε ένας διάλογος. Μπαίνει η εργοδοτική πλευρά, μπαίνουν και οι εργοδότες, αυτές είναι πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Μπαλάφας.

«Εδώ δεν έχετε λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, μιλάτε για την 13η σύνταξη; Λήξε πρώτα το θέμα το χρηματοδοτικό. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας μέχρι τέλους του 2016 είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ πως θα το καλύψετε αυτό;», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

Μηταφίδης στον Καραγκούνη: Έχετε μια σχιζοφρενική στάση – ΒΙΝΤΕΟ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη- ΒΙΝΤΕΟ

Μπακογιάννη: Αν η ΝΔ είχε τα κότσια, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είχαν κλείσει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ