• Το πρόγραμμα Παπαδήμου

  7:27 πμ, Παρασκευή 06 Απρ 2012 7:27 πμ, Παρασκευή 06 Απρ 2012

  Με προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων σε δύο χώρους άρρηκτα συνδεδεμένους με την σύγχρονη ιστορία και τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του κυπριακού λαού, θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος το σημερινό πρόγραμμα του στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Λευκωσία.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί πρώτα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που δημιουργήθηκε προς τιμή των εξ Ελλάδος στρατιωτών και των Ελληνοκυπρίων, που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τύμβος είναι γνωστός και ως Στρατιωτικό Κοιμητήριο, καθώς στον χώρο αυτό βρίσκονται θαμμένα πολλά παλληκάρια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου που θυσιάστηκαν το 1974.

  Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι τα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τ��υς 'Αγγλους. Στα «Φυλακισμένα Μνήματα» είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναμένεται η προσφώνηση του στην ειδική συνεδρίασης της Κυπριακής Βουλής, την οποία θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος Χριστόφιας.

  Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, την γγ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και τις ηγεσίες της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

  Πηγή: ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα