Ο υπουργός Δικαιοσύνης στον Real Fm 97,8 για Ξηρό, καταλήψεις και «βραχιολάκι»

Μιλώντας στον Real Fm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών τύπου Γ΄, το θέμα του Σάββα Ξηρού, το βραχιολάκι αλλά και τις καταλήψεις.

Στην επισήμανση ότι ο Σάββας Ξηρός μπήκε στη φυλακή τραυματισμένος, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε:

«Είναι αλήθεια ότι ο Ξηρός ασφαλώς αυτοτραυματίστηκε βαριά και μάλλον ατυχής ήταν η δική μου διατύπωση που είπα ότι η Πολιτεία τον τύφλωσε. Ήταν υπερβολικό αυτό από την πλευρά μου.

Βεβαίως αναφερόμουν στο γεγονός ότι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είπε ότι οι συνθήκες της κράτησης θα επιδεινώσουν την πάθησή του και εμείς συνεχίσαμε να τον κρατούμε στις ίδιες συνθήκες».

Ερωτηθείς αν μετά τη ψήφιση του νόμου του υπουργείου ο Σ. Ξηρός θα βγει από τη φυλακή, σημείωσε:

«Είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από κάποιες κρίσεις. Δηλαδή προβλέπονται δύο κρίσεις για οποιεσδήποτε περίπτωση εξόδου ατόμου για λόγους ασθενείας που πρέπει να προηγηθούν. Η μια είναι κρίση ενός αρμόδιου ιατρικού οργάνου και η δεύτερη είναι μια κρίση δικαστικού συμβουλίου και εν προκειμένω, για αυτές τις περιπτώσεις επειδή είναι σοβαρές, επειδή αφορούν ισόβια, είναι μία κρίση συμβουλίου εφετών.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που αφορούν πολλούς κρατούμενους. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καμία “διασημότητα” που βρίσκεται στον χώρο της φυλακής περισσότερο από τον τελευταίο ανώνυμο αλλοδαπό, οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο πρόσωπο δεν με αφορά περισσότερο από τον ανώνυμο κρατούμενο».

Αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων και για το αν υπάρχουν εισαγγελικές εντολές που δεν εφαρμόζονται στην Αστυνομία, ο υπουργός τόνισε:

«Συνομιλώ με τα αρμόδια όργανα. Η εικόνα την οποία έχω προσωπικά είναι η εξής: η Δικαιοσύνη ζητά την επιβολή της νομιμότητας και αυτό είναι σωστό. Αυτό είναι που θέλω εγώ. Η Αστυνομία, από ό,τι ξέρω, έχει δικούς της επιχειρησιακούς κανόνες που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει κάποια κίνηση, στους οποίους εγώ δεν μπορώ να παρέμβω και δεν έχω άποψη.

Σε ό,τι αφορά την Δικαιοσύνη, την Εισαγγελία έχω την εντύπωση ότι ασκεί το καθήκον της και ζητά την επιβολή της νομιμότητας».

Στο ερώτημα αν το υπουργείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει το «βραχιολάκι» για όσους θα κρατούνται κατ΄οίκον, ο ίδιος απάντησε:

«Έχει υπογραφεί η σύμβαση. Είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ότι η υλοποίηση είναι θέμα μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών πλέον. Κάποια τεχνικά προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν αλλά νομίζω ότι αυτά είναι διαχειρίσιμα, αντιμετωπίσιμα μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής».

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας προς Παρασκευόπουλο: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο υπουργός καθ΄υπόδειξιν κουκουλοφόρων – ΒΙΝΤΕΟ

Αθανασίου: Άλλη μια φωτογραφική διάταξη προς χάρη των τρομοκρατών

Παρασκευόπουλος: Κάτω από την κουκούλα υπάρχει άνθρωπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ