Νταβανέλλος: Σκληρή κριτική στην “προσαρμογή” του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμηρή κριτική στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρουσίασε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος, στην πανελλαδική συνάντησης του «Κόκκινου Δικτύου» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Απριλίου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑ εκτόξευσε τα βέλη του στην επιλογή συγκατοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Παρόλο που παρουσιάστηκε σαν υποχρεωτική η συγκυβέρνηση με του ΑΝΕΛ, δεν ήταν. Υπήρχε διέξοδος, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και η απαίτηση ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής κατευθείαν από τη Βουλή».

«Το δεύτερο ζήτημα είναι η εμφάνιση ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού-σοσιαλφιλελεύθερου κύκλου και μέσα στην κυβέρνηση, σε ισχυρά υπουργεία και ακόμα περισσότερο στον κυβερνητικό μηχανισμό, όπου εμφανίζονται κρίσιμες αναθέσεις σε πολιτικά στελέχη, τα οποία προκαλούν με την ιστορία τους όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν ισχυρές αμφιβολίες για το τι θα γίνει παρακάτω», υπογραμμίζει.

«Ένα από τα στελέχη είναι η Παναρίτη. Σύμβουλος μιας νεοφιλελεύθερης δικτατορίας του Φουτζιμόρι στο Περού. Σύμβουλος πάνω σε θέματα ιδιωτικοποίησης της γης στο Περού, όπου κανείς δεν μπορεί να πει δεν γνώριζε τι σήμαινε. Δεν υπήρξε δημιουργική ασάφεια στο Περού. Εξοντωθήκαν οι άνθρωποι. Και ανάμεσα σε αυτή την πολιτική που εισηγούταν η Παναρίτη και στο τι έγινε. Υπήρξε αίμα…. Αλλά και άλλοι… Χριστοδουλάκης στις τράπεζες, Ρουμπάτης στην ΕΥΠ κα».

Ο Αντώνης Νταβανέλλος εκτόξευσε πυρά και στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος της δεξιάς και δίνει περιθώρια στο χώρο της δεξιάς για πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυτό που ακολουθεί δείχνει μια περίεργη ευαισθησία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς την Καραμανλική ΝΔ. Η διάθεση μεταξύ Σαμαρικής δεξιάς και καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι καινούργιο και μοιάζει να έχει προοπτικές στο μέλλον».

Στο επόμενο σημείο είπε πως «είμαστε μπροστά σε μια άγρια πολιτική κρίση του συστήματος». Ενώ για τη «συμφωνία γέφυρα» είπε πως «πρόκειται για ήττα της ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Νταβανέλλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκαταλείπει τη διαγραφή του χρέους… και αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες… Το πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ είναι παρελθόν… Η ψυχή του προγράμματος που έδωσε τη δυναμική της νίκης στις 25 Γενάρη, πάει προς το απώτερο μέλλον και με πολλά ερωτηματικά για το αν θα υλοποιηθεί».

Όπως επισήμανε, «Ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια δημιουργική ασάφεια. Η κυβέρνηση πληρώνει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα μισθούς και συντάξεις από εσωτερικούς πόρους και όχι μόνο… Έχει οδηγηθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση που υποχρεώνεται να σαρώσει ό,τι διαθέσιμα υπάρχουν στο δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε πανεπιστήμια κλπ για να αποφύγει πιστωτικό γεγονός, τη χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εφιάλτη».

«Οι δανειστές λένε. Ή θα υποχωρήσει άτακτα η κυβέρνηση ή θα βρει μπροστά τη μηχανή της ανατροπής της», σημείωσε. «Τα γεωπολιτικά ανοίγματα δεν αποτελούν λύση, δεν βρίσκεις διέξοδο ψάχνοντας βοήθεια, από το ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που σε πιέζει να πηγαίνεις σε κάποιο άλλο», τόνισε.

Τέλος, όπως ο ίδιος εξήγησε: «Πρέπει να επιμείνουμε στη μεταβατική πολιτική, ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η ανατροπή της λιτότητας, ότι αυτό κάνει υποχρεωτικό τη διαγραφή του χρέους και ότι αυτό οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές, ρήξη η οποία πιθανότατα περικλείει ακόμα και το σενάριο της εξόδου από το ευρώ. Αυτή είναι μια πολιτική που συγκεκριμενοποιείται… διότι λιτότητα μπορεί να υπάρξει και εκτός ευρώ… ή με διπλό νόμισμα που λένε διάφορα σενάρια συμφωνημένης εξόδου. Δηλαδή το χρέος και ο πλούτος θα παραμείνουν σε σκληρό νόμισμα και οι μισθοί και οι συντάξεις θα μετατραπούνε σε χαρτί. Αυτό είναι ένα σενάριο κόλαση για την εργατική τάξη. Έχει υπάρξει στις χώρες του πρώην “Ανατολικού Μπλοκ”… π.χ. στην Πολωνία η νομεκλατούρα σε δολάρια και οι μισθοί και οι συντάξεις σε ζλότι που κατέρεε μέρα με την ημέρα μετά την κατάρρευση και δεν το θέλουμε αυτό. Γι αυτό επιμένουμε στην ανατροπή της λιτότητας και στο μεταβατικό πρόγραμμα. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα στο κόμμα… δεν το υποτιμούμε… με συντροφικό τρόπο… για την υπεράσπιση του ριζοσπαστισμού… με συμμαχίες… με τη Αριστερή Πλατφόρμα».

Δείτε το βίντεο:

 

Διαβάστε επίσης:

Νταβανέλλος: Χρεοκοπία ή νέο μνημόνιο είναι το δίλημμα που θα τεθεί τον Ιούνιο

Κόντρες για τα εξοπλιστικά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ