Κόντρες για τα εξοπλιστικά

Ρεπορτάζ: Καραβοκύρη Άννα

 

Τη διαφοροποίηση του για την έγκριση του εξοπλιστικού προγράμματος αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ που αποφασίζει τον διορισμό της νέας διοίκησης των ΕΑΣ.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει θέμα να εκταμιεύονται 500 εκ. ευρώ Άι εξοπλιστικά την ώρα που δίνονται μόλις 200 εκατ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Για το ίδιο θέμα υπήρξε και αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του νυν υφυπουργού Νίκο Τόσκα. Ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

«Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη Π- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα», είπε και επιτέθηκε στο Νίκο Τόσκα ότι εξαπολύει καταγγελίες.

Ν. Τόσκας: Το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Έγινε σύγκριση τιμών, κρίθηκε συμφέρουσα και κρίθηκε ως καλύτερη λύση.

Ε. Μεϊμαράκης: Αποκρύβετε και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφού είναι τόσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010, το 2011, το 2012 ή το 2013 που ήταν αρχηγός ΓΕΝ; Ο κ. Χρηστίδης που διορίζετε σήμερα στα ΕΑΣ ήταν μέλος του ΑΝΣ όταν βγήκε η απόφαση. Ρωτήστε τον. Δίπλα σας είναι.

Ν. Τόσκας: Ρωτήστε εσείς τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Ε. Μεϊμαράκης: Στο τέλος θα παραπεμφθώ επειδή δεν έδωσα τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια. Μόνο αυτό δεν έχω ακούσει.

Ν. Τόσκας: Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.

Ε. Μεϊμαράκης: Πως θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης.

Όσβαλντ: Βοήθησα τον Κάντα να βγάλει μεγάλο ποσό στο εξωτερικό

Έγγραφο ντοκουμέντο για την έγκριση της αγοράς των 500 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση Σαμαρά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ