Το χρονικό της “εισβολής” στο προαύλιο της Βουλής – ΒΙΝΤΕΟ

Φωνάζοντας συνθήματα λίγο μετά τις δώδεκα και μισή το μεσημέρι, μια ομάδα 25 διαδηλωτών που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, εισέβαλλαν στο προαύλιο της Βουλής.

Πέρασαν από την μπάρα της εισόδου επί της Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασαν μέχρι την είσοδο που χρησιμοποιούν οι υπουργοί και οι βουλευτές για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Άπλωσαν ένα πανό στο οποίο είχαν γράψει συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας των φυλακών. Αιφνιδιασμένοι οι αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής, έκλεισαν τις πόρτες του προαύλιου χώρου, με τους αντιεξουσιαστές να πετούν φέι βολάν σε όλο το προαύλιο της Βουλής και να φωνάζουν συνθήματα για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν αποχωρήσουν.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αργότερα προχώρησαν σε προσαγωγές 25 με 30 ατόμων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, και τα οποία μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. 

 

Οι αντιδράσεις

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, ανέφερε «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής.  Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη» και σημείωσε: «Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο με μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε: «Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντιεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο».

Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας, τονίζοντας: «Ήμουν έξω από τη Βουλή και ξαφνικά βλέπω 30, 40 άτομα ίσως και περισσότερα να τρέχουν, να περνάνε κάτω από τη μπάρα που είναι για τα αυτοκίνητα και να τρέχουν, να πετάνε τα φέιγ βολάν και κρατούσαν και ένα πανό το οποίο σήκωσαν. Τέτοιο πράγμα, είμαι από το 1993 βουλευτής, στη Βουλή δεν έχω ξαναδεί. Και νομίζω ότι ο κ. Πανούσης αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Πρέπει να παραιτηθεί. Διότι καταλύουν τη Δημοκρατία».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εισβολή της ομάδας των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, φέρεται να είπε: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Για «προκλητική και ακατανόητη ενέργεια» έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας: «Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε. Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια; Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».

 

Δείτε το βίντεο του Mega:

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Άθλια η εικόνα της Βουλής

Φώφη Γεννηματά: Υπάρχει Κυβέρνηση;

Κεφαλογιάννη: Φτάνει πια…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ