Τσίπρας: Παραλάβαμε μία χώρα βαθιά πεσμένη μέσα στον γκρεμό – ΒΙΝΤΕΟ

«Θέλω να απευθύνω ευθέως το ερώτημα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό δίλλημα που πρέπει να απαντηθεί σήμερα, χωρίς μισόλογα».

«Καλώ την αντιπολίτευση να πει ξεκάθαρες κουβέντες, να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Μιλούσε για πλεόνασμα 1,8% , ενώ ο πλεόνασμα που καταγράφηκε ήταν μόλις 0,3 %»..

Σημείωσε ότι «τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα».

Μάλιστα έκανε λόγο για μία «ασφυκτική κατάσταση που δεν έγινε τυχαία» αλλά όπως είπε «κάποιοι είχαν φροντίσει να δημιουργηθεί γνωρίζοντας ότι επέρχεται στη χώρα πολιτική αλλαγή».

Επίσης κάλεσε την αντιπολίτευση να αποφασίσει «αν έχουμε συνθηκολογήσει να υπογράψουμε μνημόνια, όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή αν έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, όπως λέτε κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο».

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, έκανε λόγο για «πολιτική σύγχυση ενός πολιτικού προσωπικού που κυβερνούσε εκτελώντας διαταγές και ταυτόχρονα εκτελώντας τον ελληνικό λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε μία αποικία χρέους.

«Ας μας πει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Θεοδωράκης, είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ;», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι «άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από μας».  

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Θα δώσουμε ανάσα στην ελληνική οικονομία για να πληρώσουν οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης».

«Από την μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα. Η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο ελληνικός λαός. Υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα που περνά να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται, όλα όσα γίνονται στην επίπονη και δύσκολη διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή, ξεκάθαρη, διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η στρατηγική αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο και παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα, όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά βαθιά πεσμένη μέσα στον γκρεμό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.  

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας στον Σαμαρά: Έπρεπε να πω κι εγώ ‘ουδείς αναμάρτητος’ στη Μέρκελ; – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ