“Ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να κηρυχτεί ένοχος”

Δεν  πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχτεί ένοχος με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα νομικά επιχειρήματα, υποστήριξε ο τρίτος εκ των υπερασπιστών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Δημακόπουλος κατά την αγόρευσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος έκανε λόγο για τον παράνομο χαρακτήρα της περίφημης λίστας Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με μη νόμιμες πράξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη γιατί παράγεται απόλυτη ακυρότητα.

Πρόσθεσε  επίσης ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις  δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον κ. Παπακωνσταντίνου  δόλο βλάβης του δημοσίου.

Ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, έθεσε και το κρίσιμο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας των αδικημάτων  που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου  σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας του Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου τοποθετήθηκε στην πρόταση της επί του θέματος  επισημαίνοντας ότι και τα δυο κακουργήματα ,απόπειρα απιστίας και νόθευση έγγραφου, δεν έχουν παραγραφεί.

Αντιτείνοντας ο κ. Δημακόπουλος τόνισε αγορεύοντας ότι η δικαιολογία με την οποία απορρίπτεται το επιχείρημα περί αποσβεστικής προθεσμίας προσκρούει  στο σαφέστατο γράμμα των συνταγματικών διατάξεων και αποτελεί πολίτικης φύσεως δικαιολογία.

Σημείωσε δε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιδορήθηκε ,αλλά  εκείνος στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλα τα θεσμικά όργανα. Γι’ αυτό και ουδέποτε έθεσε το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας  γιατί αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών.

Καταλήγοντας ο κ. Δημακόπουλος είπε πως η απουσία ισχυρών αποδείξεων οδήγησε σε αναζήτηση ενδείξεων για να προταθεί η ενοχή Παπακωνσταντίνου. Και, συμπλήρωσε, «ορθώς κρίθηκαν αθώοι οι συγγενείς του για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας. Δεν ωθήθηκε για να τους ευνοήσει καθώς αγνοούσε τη φοροδοτική τους ικανότητα  και δεν παρακινήθηκε από αυτούς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποδείχτηκε ότι είναι ένοχος της νόθευσης και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να ερμηνευτούν υπέρ της αθωότητας του».

Διαβάστε επίσης.

Ο συνήγορος του Παπακωνσταντίνου κατηγορεί τον Διώτη ως ψεύτη

Η Εισαγγελέας για την “επιλεκτική μνήμη” του Παπακωνσταντίνου

Η Εισαγγελέας για τον Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει παραγραφή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ