«Θα τις αποκαλώ κορίτσια, θα με λένε Ζωή»

Με μια εκπομπή που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καλεσμένες την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την αντιπρόεδρο Δέσποινα Χαραλαμπίδου και αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών γιόρτασε το κανάλι της Βουλής την Παγκόσμιο Ημέρα της Γυναίκας.

«Πρέπει να δουν αυτή τη συζήτηση όλοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα και για άλλη δυστυχία και για άλλες περικοπές», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντοπούλου.

Οι κυρίες Δέσποινα Κωστοπούλου, Γεωργία Οικονόμου, Αντωνία Λαμπροπούλου, Άννα Χρυσικοπούλου και Δήμητρα Μανώλη συμμετείχαν στην εκπομπή, εκπροσωπώντας όλες τις απολυμένες καθαρίστριες και μίλησαν για τον αγώνα τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, αποτίμησαν τις δύσκολες αλλά και τις όμορφες στιγμές που έζησαν και κατέθεσαν τις προσωπικές εμπειρίες που χαράχθηκαν στη μνήμη τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δουν αυτή τη συζήτηση ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Νταίσελμπλουμ, ο κ. Σόιμπλε, όλοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα και για άλλη δυστυχία και για άλλες περικοπές, εκείνοι όλοι που δεν έχουν ίσως καταλάβει ποια ήταν τα θύματα των πολιτικών που οι ίδιοι επέλεξαν και οι ίδιοι χάραξαν.

Ειπώθηκε από τον κ. Γιουνκέρ πριν από λίγο καιρό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας από πλευράς Ευρώπης διαπράχθηκε ύβρις και αυτό νομίζω ότι ήταν μια πολύ εύστοχη δήλωση. Πράγματι είναι ύβρις αυτό που συνέβη στις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ύβρις αυτή η βίαιη αφαίρεση της εργασίας και η προσπάθεια αφαίρεσης της αξιοπρέπειας.

Από την άλλη είναι κάθαρση η αποκατάστασή αυτών των εργασιακών σχέσεων και είναι έμπνευση και τιμή για όλους και όλες μας το παράδειγμα των κοριτσιών. Πάντοτε θα τις αποκαλώ «κορίτσια» και πάντοτε θα με λένε Ζωή. Ο αγώνας τους ενέπνευσε πολλούς, εμψύχωσε και ενέπνευσε πολλές άλλες γυναίκες. Με το παράδειγμά τους τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο και τη γυναικεία υπόσταση, που δεν είναι μόνον έμφυλη, αλλά έχει πολλές άλλες διαστάσεις και παραμέτρους».

Απευθυνόμενη στις απολυμένες καθαρίστριες η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που υπάρχετε, που δώσατε αυτό τον αγώνα, που το κάνατε με τόση αξιοπρέπεια, που δε λυγίσατε ούτε στιγμή και αποδείξατε ότι όλα είναι εφικτά αρκεί να το πιστέψεις. Παλεύοντας για τη ζωή σου δίνεις προοπτική και στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μήνυμα του αγώνα των καθαριστριών, που κάποιοι τους έλεγαν ότι ο αγώνας είναι μάταιος. Όταν οι άνθρωποι διεκδικούν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ