Η στιγμή που η Ντόρα είπε στον Σαμαρά: Γιατί φοβάσαι το συνέδριο – ΦΩΤΟ

Στη φωτογραφία εικονίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, στο βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, την ώρα που απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι «ο Πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας».

Η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη διεκόπη μετά την τοποθέτησή της από στελέχη του κόμματος που της είπαν: «Έχουμε Πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό». (Η φωτογραφία είναι του Νίκου Πέππα).

Ο Νίκος Δένδιας αποχώρησε χωρίς να μιλήσει αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν τηρήθηκε η σειρά των ομιλητών όπως του την είχαν περιγράψει. Είπε στους δημοσιογράφους ότι ενώ ανέμενε να είναι ο 20ος ομιλητής, μίλησαν πριν από αυτόν 37 βουλευτές και στελέχη. 

 

Τι είπε η Μπακογιάννη για αυτούς που τη διέκοψαν 

«Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ» τόνισε ηΝτόρα Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι την διέκοψαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

«Εγώ αυτό το οποίο είπα είναι ότι η δύναμη των επιχειρημάτων πάντα κερδίζει και όχι οι προσπάθειες να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο. Ήταν πολύ λίγοι, άνευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Μητσοτάκης: Έκτακτο συνέδριο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες» στο μεταρρυθμιστικό κύμα που είχε ανάγκη η χώρα και από το χώρο της ΝΔ.

«Κάνω έκκληση να κατανοήσουμε ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια. Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν τον κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει το 28% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές αλλά η πορεία της από εδώ και στο εξής.

«Υπό συνθήκες είναι καλό ποσοστό. Με προβληματίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν είναι δεδομένο ότι θα καρπωθούμε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθούμε να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας. Το έκτακτο συνέδριο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας. Οι εξελίξεις στη χώρα ίσως να είναι ραγδαίες. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι», τόνισε.

 

Βορίδης: Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας

Στην παρέμβασή του ο Μάκης Βορίδης διερωτήθη: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη η ευκαιρία ανοικτά. Δεν τέθηκε λοιπόν. Άρα το θέμα έκλεισε. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Όσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημιά στην παράταξη. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Έπρεπε να έχει παραιτηθεί; Την ίδια ώρα, όλοι εδώ μέσα – συμπεριλαμβανομένων και όσων το ισχυρίζονται – αποδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών και μάλιστα επικαλέστηκαν και τις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη περί εκλογών και δημοψηφίσματος. Επομένως ορθώς ο πρόεδρος δεν τους ακούει, υπεύθυνα σκεπτόμενος»

Ο πρώην υπουργός απάντησε και στην κριτική ότι η ΝΔ έχει στραφεί περισσότερο προς τα δεξιά εγκαταλείποντας τον χώρο της Κεντροδεξιάς. «Που έχουμε πάει δεξιά; Ας μας πει κάποιος τι από αυτά που έχουμε κάνει, δεν έπρεπε να τα έχουμε κάνει και που διαφωνούν σε όσα κάναμε. Ποιες είναι οι κεντρώες πολιτικές που προτείνουν; Κάποιοι πρότειναν ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό. Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε πολιτική ή ιδεολογική ήττα; Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Α.Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάση το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Δυστυχώς για ορισμένους που αναφέρονται σε δήθεν εκστρατεία φόβου, υπάρχει η πραγματικότητα που λειτουργεί υπέρ του Α. Σαμαρά και τους διαψεύδει», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

 

Γιακουμάτος:  Οι αρχηγίσκοι της δεκάρας

 «Εγώ σε στήριξα Ντόρα το 2009 απέναντι στο Σαμαρά. Ήταν καλά τότε ε; Ήμουν καλός τότε, ε; Αλλά πάνω από όλα είμαι ΝΔ και θέλω να είμαι δίκαιος. Κάποιοι με ψέματα θέλουν τη φατσούλα τους στα ΜΜΕ και επικαλούνται τάχα μου το συνέδριο. Οι αρχηγίσκοι της δεκάρας» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ ,Γεράσιμος Γιακουμάτος, στην ομιλία του και συνέχισε λέγοντας:

«Παλικαρίσια λοιπόν, όποιος θέλει εδώ, και όχι φωτό με το μαλλί μιζαμπλί φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο. Όχι τα κανάλια και το σταρ σίστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι, υπάρχουν όργανα. Τι λες κα Ντόρα Μπακογιάννη που παραιτήθηκε ο κάθε αρχηγός της ΝΔ μετά από κάθε ήττα; Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής ευτυχώς που δεν παραιτήθηκε και όταν παραιτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993 λίγους μήνες αργότερα είπε ότι ήταν λάθος, και ήταν λάθος. Θετικές οι πρωτοβουλίες του Προέδρου που ανακοίνωσε στην ΚΟ. Επαναλαμβάνω ότι έγινε σπέκουλα με προβοκάτσιες από άσπονδους φίλους, συναδέλφους υπουργούς όταν ήμουν εγώ υπουργός, και με χαρακτήριζαν ‘λαϊκή δεξιά’ και ‘λαϊκιστή’».

 

Σφοδρή επίθεση του Χατζηγάκη στον Σαμαρά

Πυρά κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύει ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι προτίθεται «να διασπάσει τη ΝΔ».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην υπουργού:

«Η αγκίστρωση του Α. Σαμαρά στην Προεδρική καρέκλα της Νέας Δημοκρατίας και η με κάθε τρόπο προσπάθειά του να αποφύγει ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο, όπως γίνονταν πάντα στο κόμμα μας σε αντίστοιχες ήττες, προδίδει τις πραγματικές του προθέσεις: Να διασπάσει τη Ν.Δ. και να κρατήσει ένα κομμάτι της για την ίδρυση μιας νέας ΠΟΛ.ΑΝ., με νέο όνομα («Νέα Ελλάδα»;).

Το σενάριο είναι υπαρκτό. Το έχει άλλωστε εφαρμόσει και στο παρελθόν».

 

Ο Αβραμόπουλος έθεσε την παραίτησή του στη διακριτική ευχέρεια του Σαμαρά

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έθεσε την παραίτησή του στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος τον φόρτο του χαρτοφυλακίου του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ότι δεν προλαβαίνει να ασκήσει το ρόλο του αντιπροέδρου του κόμματος και ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Για την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτω στην διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ που κατέχω, ώστε στο στάδιο που ακολουθεί να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξής μας. Θεωρώ επίσης ότι η δεύτερη θέση του αντιπροέδρου από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς θα ήταν ουσιαστική και χρήσιμη. Είναι ώρα να γεφυρώσουμε τις γενιές σε αυτή την παράταξη».

Είπε ακόμη ότι στις 25 Ιανουαρίου «ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία του αντιπάλου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να κάνουμε αυτοκριτική. Να τελειώσουμε σήμερα με την φοβική ΝΔ». 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ – Η παρέμβαση Σαμαρά 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με παρέμβαση, μάλιστα, του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά του, ως πρωθυπουργός. Τη στιγμή, κατά την οποία μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αναφερόταν στον τρόπο διακυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά, τον διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε ο ίδιος αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και ρυθμών της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρισταμένων ο κ. Σαμαράς είπε :

“Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα, έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα.

Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε και τούτο και εκείνο και το άλλο αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν αυτόν τον 1,5 χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ”

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύνεδροι φορτίστηκαν συναισθηματικά, ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα , παραιτήθηκαν όλοι των ομιλιών τους και λίγο αργότερα έληξε η συνεδρίαση.

Συνολικά μίλησαν πάνω από 100 ομιλητές και στη Συγγρού λένε ότι το συμπέρασμα είναι πως μπήκε τέλος στην εσωστρέφεια.

 

Τι είπε ο Παπαμιμίκος στην Πολιτική Επιτροπή

Για να μην επιβεβαιώσουμε τη γνωστή ρήση πως η νίκη έχει πολλούς πατέρες αλλά η ήττα είναι ορφανή», όπως είπε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ , ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Αναφερόμενος στη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας είπε ότι ο κίνδυνος μιας καταστροφής φαντάζει πιθανός και πως «εάν χρειαστεί τους αμέσως επόμενους μήνες, θα σταθούμε πλάι σε διαχρονικούς αντιπάλους γιατί για εμάς πάνω από όλα προέχει η σωτηρία της Ελλάδας και η υλοποίηση ορισμένων ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων τις οποίες – έχει αποδειχθεί – πως κανένας πολιτικός χώρος δεν μπορεί σήμερα από μόνος του να υλοποιήσει».

Ο κ. Παπαμιμίκος ανέφερε «μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει την κωλοτούμπα του προς το ρεαλισμό» και είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίζει στη Βουλή όσα θετικά φέρνει η κυβέρνηση.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα της ΝΔ, ο γραμματέας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σημείωσε πως πρέπει να επιτραπεί η ύπαρξη τάσεων ώστε, όπως εξήγησε, να εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο η εσωκομματική ζύμωση και ο διάλογος με τον ηγέτη της παράταξης, ο οποίος θα πρέπει να έχει ρόλο εγγυητή της ενότητας και της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαμιμίκος τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στο χώρο της Κεντροδεξιάς, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα, θα προσφέρει νέα πρόσωπα και θα καταστήσει τη ΝΔ του αύριο μια παράταξη, αυθεντικό προϊόν των ζυμώσεων της κοινωνίας.

«Ώστε πλέον να μη μιλάμε για κόμμα, αλλά κατ’ουσία για μια παράταξη που σχηματικά θα διαθέτει ένα πυρήνα αρχών και προσώπων συνδεδεμένο με τάσεις και πολιτικές κινήσεις», συμπλήρωσε.

 

Πηγή ΦΩΤΟ: Νίκος Πέππας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ