Σαμαράς: Το θέμα της ηγεσίας έκλεισε – Πως αντέδρασαν οι βουλευτές – ΒΙΝΤΕΟ

“Θέμα αρχηγού της παράταξης έθεσα εγώ ο ίδιος” είπε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. “Είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση αλλά δεν θα εγκαταλείψω την κρίσιμη στιγμή που περνάει η χώρα”. Η συγκεκριμένη φράση του Προέδρου της ΝΔ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Γιώργο Βλάχο που παρακολουθούσαν από τη πρώτη γραμμή να μην χειροκροτούν. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκρότησε τον Αντώνη Σαμαρά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε: “Απέρριψα το έκτακτο συνέδριο γιατί κανείς δεν έθεσε θέμα ηγεσίας στη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά το διαρρέουν στα media. Όποιος έχει μάτια βλέπει.”

 

ΒΙΝΤΕΟ 1

 

 “Το θέμα του αρχηγού έκλεισε” είπε ο Αντώνης Σαμαράς με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να χειροκροτούν και την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει χαμηλόφωνα από την πρώτη σειρά, χωρίς να χειροκροτεί.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ 2

 

Διαβάστε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά:

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ λέγοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού”, ενώ έκανε ταυτόχρονα απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε το έκτακτο συνέδριο και την αλλαγή ηγεσίας και προανήγγειλε πορεία στις κομματικές οργανώσεις για διάλογο με την κομματική βάση και αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος καθώς επίσης και συνολική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

“Βρισκόμαστε σήμερα, 40 μέρες μετά τις εκλογές και αρχίζουν να ομολογούν τα ψέματά τους” ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Χάσαμε τις εκλογές αλλά διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας, αν και ασκήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά απαραίτητη πολιτική για τον τόπο, με περικοπές και μεταρρυθμίσεις που ήταν δυσάρεστες για πολλούς. Κάντε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε μόνο του και έχασε 31 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ σκορπίστηκε. Εμείς διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας και παραμείναμε κόμμα εξουσίας. Όταν ένα κόμμα χάνει την εξουσία σημαίνει είτε ότι έκανε λάθος πολιτική, είτε ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Υπάρχει αμφιβολία ότι έπρεπε να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ; υπάρχει αμφιβολία ότι σώσαμε την χώρα;”.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup λέγοντας ότι ξεκινά με την παραδοχή ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και συνέχισε: “Παραλάβαμε 9,5% έλλειμμα και παραδώσαμε 1,5% πλεόνασμα. Παραλάβαμε 7% ύφεση και εφέτος προβλέπεται 2,5% ανάπτυξη. Αν δεν μας σταματούσαν φέτος θα βγαίναμε οριστικά από τα μνημόνια”.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: “Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κυβερνητικό μας έργο γιατί αυτό θα είναι η βάση σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λέγοντας ψέματα. Υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εύχεται την ώρα που θα έχει δικά του εσωτερικά προβλήματα, η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια τώρα που άρχισε το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους κάνουμε αυτό το δώρο”. Αναφέρθηκε στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη για δημοψήφισμα λέγοντας ότι επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα.

Υπερασπίστηκε την ανακοίνωση του ΕΛΚ η οποία όπως είπε ανέφερε ότι ένα κράτος πρέπει να τηρεί τα συμφωνημένα και ότι η Ελλάδα πέτυχε μεγάλη πρόοδο. “Κάποιοι δικοί μας τσίμπησαν στην σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση έβγαλε απόφαση να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και μετά την ανακάλεσαν. Το χειρότερο δεν είναι η σπέκουλα που κάνουν εναντίον της ΝΔ αλλά τα ψέματα που λένε στον ελληνικό λαό. Μιλούσαν για κούρεμα χρέους τώρα λένε για αναδιάρθρωση, όλα εκείνα που εμείς είχαμε δρομολογήσει. Λένε ότι τελείωσαν το μνημόνιο, η αλήθεια είναι ότι το παρέτειναν, λένε ότι τελείωσε η Τρόικα, γελάνε έξω που την λένε θεσμούς. Δέχθηκαν επίσης τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ εμείς είχαμε βάλει στο τραπέζι την μείωσή τους. Φέτος το πλεόνασμα θα είναι μειωμένο γιατί και η ανάπτυξη θα είναι μειωμένη αν δεν γυρίσουμε σε ύφεση. Ο ανεκδιήγητος υπουργός Οικονομικών ξεπέρασε τον εαυτό του όταν πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις του προκαλώντας γέλια. Είπε ότι θα κάνει φοιτητές και τουρίστες μυστικούς πράκτορες, πάλι καλά που δεν κάλεσαν τον επιθεωρητή Κλουζό από τον Ροζ Πάνθηρα. Θέατρο η διαπραγμάτευση, προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό”.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε να δεσμεύει τα διαθέσιμα των κυβερνητικών οργανισμών και των ταμείων. “Πήγαιναν για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή την νέα συμφωνία, όχι γιατί φοβούνται ότι δεν θα περάσει αφού θα το στηρίξουμε κι εμείς αλλά γιατί φοβούνται ότι πολλοί δικοί τους δεν θα το ψηφίσουν. Τί θα γίνει σε λίγο καιρό που θα πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση και να πάρουν μέτρα;

Το άλλο κρούσμα αμηχανίας και πανικού της κυβέρνησης είναι ότι νομοθετούν αυτά που είχαμε κάνει εμείς. Αυτά που περιλαμβάνουν τα δικά τους νομοθετήματα για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, ήδη υπάρχουν”.

Η αντιπολιτευτική τακτική

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν δύο λάθη στην αντιπολιτευτική τακτική: “Υπάρχει το λάθος της αριστερής παρένθεσης: να κάτσουμε στην γωνιά μας και να περιμένουμε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε απλώς να φύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού και πρέπει να πιει το ποτήρι μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους διώξουμε από την εξουσία, αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα. Εμείς είμαστε εδώ για να μην πάει η χώρα στα βράχια και θα κάνουμε ότι μπορούμε να το εμποδίσουμε. Υπάρχει και το άλλο λάθος, η θεωρία του ώριμου φρούτου. Όμως όσο μένουν τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό. Όσο μένουν η ζημιά για την χώρα αυξάνεται. Η αριστερή παρένθεση και η θεωρία του ώριμου φρούτου είναι εξίσου λάθος”.

Προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα και οδοιπορικό στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: “Θα ανοίξουμε τα στεγανά στο κόμμα και θα δεχθούμε προσωπικότητες τόσο σε κορυφαίο επίπεδο όσο και στις οργανώσεις”.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει αυτοκριτική: “δεν δείξαμε όσο θα έπρεπε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Από την άλλη όταν διώχνεις επενδύσεις αυξάνεις την ανεργία αλλά αυτό δεν το δείξαμε όσο έπρεπε. Δεν κάναμε εκστρατεία φόβου προειδοποιούσαμε γι’ αυτά που έρχονταν. Η καταραμένη λέξη το grexit επέστρεψε, μιλούν για πιστωτικό γεγονός, για τις καταθέσεις. Είναι δεξιά στροφή ότι αναδείξαμε το πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη; Είναι στροφή η αναζήτηση νέων εξωτερικών ερεισμάτων; Όχι βέβαια. Εάν συγκρίνετε τις θέσεις της ΝΔ με τις θέσεις των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη θα δείτε ότι εμείς είμαστε πολύ πιο μετριοπαθείς”.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε την ΝΔ ως το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού που εκτείνεται από την μετριοπαθή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Προανήγγειλε ότι θα γίνει πορεία στις κομματικές οργανώσεις και εκτεταμένος διάλογος με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση. Είπε ακόμη ότι θα ανασυγκροτηθεί συνολικά ο κομματικός μηχανισμός.

Κλείνοντας είπε ότι δεν επιτρέπεται η ΝΔ να μπει σε εσωστρέφεια και απέκλεισε το έκτακτο συνέδριο και την αλλαγή αρχηγού: “Έθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοικτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιοι έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφειας”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ