• Ερώτηση Παπαδημούλη στο ECOFIN για την οικονομική πολιτική

  11:54 πμ, Τετάρτη 04 Μάρ 2015 11:54 πμ, Τετάρτη 04 Μάρ 2015

  Για «αναντιστοιχία μεταξύ των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται από τις αναπτυγμένες οικονομίες σε επίπεδο G20», κάνει λόγο σε ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, ECOFIN, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο «επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, από την αναιμική ανάκαμψη, τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης των ανισοτήτων».

  Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει, ταυτόχρονα ότι «η Ομάδα των 20 επανέλαβε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλλουν σε βιώσιμα δημόσια χρέη».

  Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, «με ποιον τρόπο η ΕΕ συντονίζει τις πολιτικές της με την Ομάδα των 20, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων», καθώς, επίσης, εάν είναι διατεθειμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ «να πάρουν την πολιτική απόφαση για την υποστήριξη δημοσιονομικών πολιτικών και μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα στοχεύουν στην οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

  Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

  «Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη, επισημ��νθηκαν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, από την αναιμική ανάκαμψη, τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης των ανισοτήτων, χαρακτηριστικά που εμφανίζονται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

  Την ίδια στιγμή, η Ομάδα των 20 επανέλαβε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την υλοποίηση «δημοσιονομικών πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλουν σε βιώσιμα δημόσια χρέη».

  Με δεδομένο το διάλογο που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, αναφορικά με την ανάγκη «στροφής» των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών, από την ακραία λιτότητα σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ερωτάται το Συμβούλιο:

  1. Με ποιον τρόπο η ΕΕ συντονίζει τις πολιτικές της με την Ομάδα των 20, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων;

  2. Είναι διατεθειμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν την πολιτική απόφαση για την υποστήριξη «δημοσιονομικών πολιτικών» και «μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που θα στοχεύουν στην «οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας»;

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα