Η Άγκυρα εξαίρεσε την Λήμνο από το πεδίο βολής

Μία μέρα μετά από την προκλητική αγγελία πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου, η Άγκυρα επανέρχεται με νέα  ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας τη Λήμνο από το πεδίο βολής.

Με την πρώτη αγγελία η Άγκυρα ζητούσε για τους επόμενους δέκα μήνες να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο “κόβοντας” το Αιγαίο στη μέση. Σήμερα, με τη νέα ΝΟΤΑΜ η Τουρκία αφαιρεί τη Λήμνο από την περιοχή που θέλει να μετατρέψει σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Η περιοχή που η Άγκυρα ήθελε να μετατρέψει σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου.

Με τη τροποποιητική αγγελία η Τουρκία προσπάθησε να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα. Εξαιρώντας την Λήμνο από το πεδίο βολής όμως δεν αλλάζει κάτι καθώς επιμένει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα που περιλαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα.

Η αντίδρασης της Ελλάδας

Ήδη από την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να ακυρωθεί αυτή η τουρκική πρόκληση. Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα έδωσε εντολή να γίνει εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνή Οργανισμό Πολεμικής Αεροπορίας και στην Τουρκία.

Τις επόμενες ώρες ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το σοβαρό κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαριάς κατέθεσε ερώτηση για τις τουρκικές ασκήσεις

Η ΝΔ ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Το ΚΚΕ για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ