Τσίπρας: Η Ελλάδα έπαψε να εκτελεί εντολές και να εφαρμόζει μνημόνια – ΒΙΝΤΕΟ

“Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης” “δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μπορεί να είμαστε το νέο, το καινούργιο, η ελπίδα για την αλλαγή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε και χτεσινοί. Έχουμε σαν παράταξη, σαν κόμμα, σαν αγωνιστές, ιστορία χρόνων και αγώνων.

Δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους. Και σήμερα δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές και τις αξίες μας ή να δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όσοι ελπίζουν σε κάτι τέτοιο θα διαψευστούν” συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για ταρακούνημα πολλών στον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές και απλά εφαρμόζει μνημόνια”.

“Ο ελληνικός λαός αισθάνεται να κερδίζει την αξιοπρέπεια που του αμφισβητούσαν και του στερούσαν. Η αντίθεση στην καταστροφική λιτότητα μπήκε στην ατζέντα όλων των συζητήσεων” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία – γέφυρα με τους ευρωπαίους εταίρους. “Είπαμε όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα ΟΧΙ μέσα σε λίγες μέρες, παρά τις πιέσεις, που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού”.

Επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η «τρόικα τελείωσε» και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν. “Στο εξής θα έχουμε να κάνουμε όχι με κάποιους υπαλλήλους, αλλά με την Κομισιόν και θεσμούς οι οποίοι από τη φύση και το χαρακτήρα τους είναι υποχρεωμένοι να συνδιαλέγονται και να συζητούν όχι μόνο τεχνοκρατικά, αλλά και πολιτικά”.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά προειδοποίησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

“Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους σκοπέλους και όλα τα εμπόδια αξιοποιώντας την ανάσα που κερδίσαμε για να κάνουμε πράξη το συντομότερο μια σειρά από κρίσιμες δεσμεύσεις μας. Με το συντονισμό όλων των δυνάμεων, με τη στήριξη στη λαϊκή πρωτοβουλία, με τη σοβαρότητα, την επιμονή και την ακούραστη δουλειά, μπορούμε να μετατρέψουμε το τετράμηνο που κερδίσαμε σε προγεφύρωμα της μεγάλης αλλαγής”.

Επίθεση στην ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργασία με τους εταίρους είχε δημιουργήσει ένα πλαίσιο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας προκειμένου να πιέσουν την νέα κυβέρνηση. “Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερής ή αντιμνημονιακή παρένθεση. Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο. Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails. Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό.Όλα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα”.

 Μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και στις ενστάσεις που υπάρχουν από στελέχη του κόμματος για την συμφωνία με τους εταίρους κράτώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους.

“Το κόμμα να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες. Να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, την κυβέρνηση, με σοβαρότητα, ευθύνη, και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.Να μεταφέρει βεβαίως τις θέσεις της κυβέρνησης στο λαό. Αλλά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μεταφέρει τις θέσεις του λαού στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό, στη νέα περίοδο, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός, πιο πειθαρχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο νεανικός, πιο αντάρτης από ότι μέχρι σήμερα”.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

 Διαβάστε επίσης

ΝΔ: Ψεύδεται ανοιχτά ο Τσίπρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ