Τσίπρας: Κάποιοι έχουν ποντάρει σε τρίτο μνημόνιο. Ας το ξεχάσουν – ΒΙΝΤΕΟ

«Κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα τρίτο μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν γιατί τα μνημόνια τα τελείωσε ο λαός με την ψήφο του», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις σημερινές αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών για την τετράμηνη παράταση «έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης».

«Οι εταίροι μας ενέκριναν επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα,  στην  βάση του αιτήματος που είχαμε καταθέσει με την επιστολή μας. Δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας δηλαδή, που μέχρι χθες τη συνόδευε αποκλειστικά. Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη, να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών», υπογράμμισε.

«Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη  και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη. Βγαίνει από αυτή τη διαδικασία έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια αλλά και την ισοτιμία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Και ταυτόχρονα έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαμε θέσει για αυτό τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μια συμφωνία – γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς την ίδια την ουσία της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το αίτημα μας για απομείωση του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που την συνόδευαν».

«Οι  Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού:  Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες. Ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεταν ήταν απολύτως αδύνατον να επιτευχθούν.Έτσι δέχθηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι οι εταίροι «επιβεβαίωσαν ότι ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του».

«Τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο», επεσήμανε.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία. Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.

Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία», ανέφερε και εξήγησε:

«Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή». 

«Κατανοώ τη πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου. Απογοήτευση που μετατρέπεται σε οργή και πανικό, σε αποδιοργάνωση και σύγχυση. Είναι λογικό.  Διότι αποδείξαμε έμπρακτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική τόσο για μας εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς και η μεγάλη ήττα για την πολιτική ελίτ και την ολιγαρχία», τόνισε και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη και την πραγματικά μεγάλη πρόκληση: Να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και έναν λαό εξοντωμένο.  Αυτό είναι το μεγάλο μας χρέος. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη. Και αντίπαλος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνο οι ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαικής πολιτικής ελίτ, αλλά και ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα και ρύθμιση τη ρύθμιση την τελευταία πενταετία».

 

 Δείτε τα βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

 

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές: Ας το πάρει απόφαση ο κ. Σαμαράς…

Τσίπρας: Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα

ΝΔ για Βαρουφάκη: Όσο μιλάει τόσο δείχνει ότι δεν ξέρει τι λέει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ