Ποτάμι: Θα έρθει η τετράμηνη παράταση στη Βουλή;

Ερώτηση σχετικά με την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και «τον τρόπο χειρισμού αυτής από τη Βουλή των Ελλήνων» κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

«Μετά την έγκριση της λίστας Βαρουφάκη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24/02/2015, οι διαδικασίες έγκρισης από τις κυβερνήσεις ή από τα εθνικά Κοινοβούλια των εταίρων μας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς με καταληκτική προθεσμία την 28/02/2015.

Αντίθετα, σε ότι αφορά τη χώρα μας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχουν γνωστοποιήσει, ως σήμερα, αν και πότε θα φέρουν προς ψήφιση την κύρωση της παράτασης της συμφωνίας αυτής», αναφέρει η βουλευτής του Ποταμιού.

Παράλληλα ρωτά την κυβέρνηση αν «σκοπεύει να φέρει στην Ελληνική Βουλή κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης» και συμπληρώνει:

«Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θέσει την σύμβαση προς κύρωση στην Βουλή, πως τοποθετείται πολιτικά ο Υπουργός Οικονομικών, στο γεγονός πως η παράταση θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των εταίρων-δανειστών και θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας μας;».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Τετράμηνη παράταση της συμφωνίας»

Στις 20/02/2015, στο έκτακτο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνησης ήρθε σε συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement), υπό την αίρεση της έγκρισης της λίστας μεταρρυθμίσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση θα έστελνε μέχρι την Δευτέρα 23/02/2015.

Η λίστα αυτή εστάλη από τον Υπουργό Οικονομικών εντός των πλαισίων της ανωτέρω προθεσμίας και η τελική έγκριση δόθηκε τελικά σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24/02/2015.

Εν συνεχεία, προχώρησαν οι διαδικασίες έγκρισης από τις κυβερνήσεις και, όπου αυτό είναι αναγκαίο, τα Εθνικά Κοινοβούλια των εταίρων μας μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 28/02/2015. Πιο συγκεκριμένα, το Γερμανικό κοινοβούλιο έχει θέσει ως θέμα ημερήσιας διάταξης της 27/02/2015 την έγκριση της παράτασης αυτής.

Ως σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχουν γνωστοποιήσει αν θα φέρουν προς ψήφιση την κύρωση της παράτασης της συμφωνίας αυτής και πότε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σκοπεύει η Ελληνική κυβέρνηση να φέρει στην Ελληνική Βουλή κύρωση της παράτασης της ανωτέρω δανειακής σύμβασης;

2) Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θέσει την σύμβαση προς κύρωση στην Βουλή, σε ποια νομική βάση στηρίζεται η ισχύς της τετράμηνης παράτασης;

3) Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θέσει την σύμβαση προς κύρωση στην Βουλή, πως τοποθετείται πολιτικά ο Υπουργός Οικονομικών, στο γεγονός πως η παράταση θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των εταίρων-δανειστών και θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας μας;

Η βουλευτής

Αντιγόνη Λυμπεράκη – Β’ Αθηνών

26 Φεβρουαρίου 2015″.

 

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση για τη συμφωνία ζητεί ο Μεϊμαράκης από τον Τσίπρα

Ερώτηση της Μπακογιάννη στον Βαρουφάκη για το “κενό”

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

Στουρνάρας: Εύθραυστη η ανάκαμψη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ