Οι “καυγάδες” της Κωνσταντοπούλου στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Γεμάτη από στιγμές έντασης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωταγωνιστεί σε «καυγάδες» με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όλα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης και της λήψη της απόφασης για την αίτηση άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

«Προέκυψε ότι μολονότι έχει διαβιβαστεί πρόσκληση στους βουλευτές που είναι κρατούμενοι προσωρινώς, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Εισαγγελική Αρχή δεν έδωσε άδεια, χωρίς κάποια ειδική αιτιολογία, η  οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα πρακτική της εισαγγελικής αρχής σε ολόκληρη την περίοδο αυτή, δεν ήταν η αντιμετώπιση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων ήσσονος σημασίας, και με δεδομένο ότι ανάλογη ήταν η διαδικασία στον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αφού συζητήσαμε το θέμα στο προεδρείο της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροέδρων, αποφασίσαμε ότι αποτελεί αυτό το γεγονός λόγο για μία σύντομη αναβολή της συζήτησης, για αύριο στις 6:30, προκειμένου η σύνθεση του κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή είναι η εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο παρακάλεσε το σώμα να αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κουτσούκος, ζήτησε τη μη αναβολή της διαδικασίας, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημείωσε:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το Σώμα έχει πάρει απόφαση ότι μπορεί να λειτουργήσει με τους παριστάμενους βουλευτές. Δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε 300».

 

Βενιζέλος στην Κωνσταντοπούλου: Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντιθεσμική

«Να ανακαλέσετε αυτά που είπατε και να αρθείτε στο ύψος της έδρας σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντιθεσμική, αντίθετη στο Σύνταγμα και παραβιάζει κατά τρόπο βάναυσο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Επιχειρήσατε να υπαγορεύσετε κατά τρόπο αθέμιτο θεσμικά την πολιτική σας βούληση στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εσείς παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

«Να συνειδητοποιήσετε ότι ασκείτε τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής και να αποκτήσετε την αυτοσυγκράτηση που απαιτεί ο ρόλος αυτός. Η ψηφοφορία όπως τη θέτετε παραβιάζει κραυγαλέα το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Διότι θέτετε υπό ψηφοφορία την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Παραβιάζετε και τον κανονισμό και το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη. Σας αποδοκίμασε το κόμμα σας, σας αποδοκίμασαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και επιμένετε αταλάντευτη και επίμονη. Συντελείτε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

 

Καυγάς Μητσοτάκη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι είχε εγγράψει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει ανακοινώσει το όνομα και χωρίς να έχει ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

“Ή ψεύδεστε ή δε θυμάστε καλά” φώναζε από τα έδρανα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία του απάντησε:

“Με ενημερώσατε ότι με αναζητείτε διότι δεν είχε ανακοινωθεί όνομα Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας δήλωσα ότι δε γνωρίζω ποιο όνομα θα ανακοινωθεί ούτε έχω ενημερωθεί και μου εκφράσατε την άποψή σας ότι εαν μεν ανακοινωθεί το όνομα του κ. Αβραμόπουλου, δεν έχετε πρόβλημα, αλλά αν ανακοινωθεί άλλο όνομα θα έχετε πρόβλημα”.

 

Αντιπαράθεση Κωνταντοπούλου – Μπακογιάννη στη Βουλή

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια της ολομέλειας για την άρση της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Κυρία πρόεδρε είναι η δεύτερη φορά σήμερα το βράδυ που προσπαθείτε να κάνετε με πολύ φθηνό τέχνασμα παιχνίδια επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είναι αδερφός μου. Θα σας παρακαλέσω να μην το ξανακάνετε, είναι φθηνό, και όταν κάποιος κρύβεται πίσω από την θέση του Προέδρου, τον οποίον μάλιστα εγώ τον ψήφισα, δεν θέλω να βλέπω το κοινοβούλιο να καταντάει σε αυτό το επίπεδο».

Άμεση ήταν η απάντηση της Πρόεδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έδωσε διευκρινίσεις για την διαδικασία.

 

  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ