Κυβέρνηση: Πήραμε εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη

Υπό την αίρεση των τριών θεσμών αλλά και του υπουργικού συμβουλίου τίθεται η υλοποίηση όλων  των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, αφού μετά την σημερινή επί της αρχής συμφωνία στο Eurorgroup στην ελληνική πρόταση και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Αυτά που έχει σίγουρα κερδίσει ή ελληνική πλευρά είναι κάποιες εβδομάδες διαπραγμάτευσης και η αλλαγή των όρων εποπτείας του ελληνικού προγράμματος. «Καταφέραμε να διαχωρίσουμε το μνημόνιο από την δανειακή σύμβαση» τόνιζε πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν, ότι θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο μέσα στο διάστημα των τεσσάρων μηνών να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν μέτρα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, καθώς και οι αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου.

Κρίσιμο θέμα για τις επόμενες μέρες θα είναι η συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, για το διάστημα κατά το οποίο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους τρείς θεσμούς. Με δεδομένο την επέκταση της διάρκειας αλλά και το πάγωμα της υλοποίησης της χρηματοδότησης, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να επαναφέρει την πρόταση για αύξηση της οροφής των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά και την καταβολή των 1.9 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατατέθηκε χθες το βράδυ σε ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ και σήμερα στους υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και ειδικά για προτάσεις αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν με νόημα: «Πήραμε εντολή από τον Πρωθυπουργό για να φτάσουμε σε συμφωνία και όχι σε ρήξη. Παρουσιάσαμε μια πρόταση όπως την προέβλεπε το Eurogroup, δηλαδή με την απαίτηση να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος θεμάτων». Μάλιστα παραδέχθηκε ότι, για την σύνταξη της πρότασης, συνεισέφεραν και άλλα κόμματα τα οποία όμως δεν ήθελε να ονοματίσει.

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν

Πυρά της κυβέρνησης κατά Σαμαρά και Βενιζέλου

Σαμαράς: Η κυβέρνηση υιοθετεί το email Χαρδούβελη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ