Γεννηματά: Δεν ευχόμαστε την καταστροφή

Η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενες. Όταν λέει κάποιος τόσα πολλά πράγματα στην προεκλογική περίοδο είναι ευνόητο ότι θα τα βρει μπροστά του. Υπάρχουν αλήθειες και αναπάντητα ερωτήματα από αυτή τη συμφωνία», σχολίασε αρχικά η κ. Γεννηματά και συνέχισε:

«Η 1η αλήθεια είναι, ότι υπάρχει μόνο μία εθνική στρατηγική εντός ευρώ, στην οποία, μετά το ΠΑΣΟΚ, προσχώρησαν η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ, η ΔΗΜ.ΑΡ και τώρα πια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. Η 2η είναι ότι το δίπολο μνημονιο – αντιμνημόνιο φαίνεται να καταρρέει. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε χωρίς αυτό. Η 3η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση προσγειώνεται στον ρεαλισμό. Η τρόικα έχει μετονομαστεί, λέγεται πια θεσμοί, οι εκπρόσωποί της δεν είναι τοκογλύφοι αλλά είναι οι εταίροι μας».

«Αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να βγούμε στις αγορές και να σταθούμε στα πόδια μας αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν ευχόμαστε την καταστροφή. Προφανώς η κυβέρνηση δεν διαγράφει μονομερώς το χρέος αλλά αναγνωρίζει ότι είναι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας τις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί και μάλιστα πλήρως», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Η 4η μεγάλη αλήθεια είναι ότι καταρρέει και ο αριστερός και ο δεξιός λαϊκισμός. Ένα πράγμα χρειάζεται. Η βάση για να προχωρήσουμε μπροστά, είναι η ειλικρίνεια».

«Η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση που έκανε κέρδισε χρόνο. Που οδηγεί αυτός ο χρόνος; που οδηγεί αυτή η γέφυρα; Οδηγεί σε ένα τρίτο μνημόνιο; Στη συνέχιση της εξάρτησης από τους εταίρους ή στην έξοδο από την εξάρτηση, αυτή την περίφημη πιστωτική γραμμή, την έξοδο από το μνημόνιο και την οριστική έξοδο στις αγορές», επισήμανε η κ. Γεννηματά, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ:

«Εμείς είχαμε βάλει κόκκινες γραμμές στο e-mail Χαρδούβελη. Το πρόβλημα για να κλείσει η αξιολόγηση ήταν το δημοσιονομικό κενό. Το πρόβλημα ήταν ότι έβλεπαν μπροστά τους τις εκλογές και την πολιτική αστάθεια. Αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση έχει πολιτικό χρόνο. Κάνει μια διαπραγμάτευση με όρους μέλλοντος ή πηγαίνει σε ένα τρίτο μνημόνιο; Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να κάνομε το επόμενο βήμα και όχι να συνεχίσουμε την εξάρτηση»

«Το επόμενο ερώτημα είναι τι γίνεται με το χρέος. Εγώ άκουσα ότι θα το εξυπηρετήσουμε πλήρως, δεν άκουσα καμία συζήτηση για την περεταίρω απομείωση του κόστους αποπληρωμής του, αυτό συνδέεται με το πρωτογενές πλεόνασμα. Χρειαζόμαστε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Τριτο ερώτημα, τι γίνεται με το πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Συνεχίζει, κανονικό μνημόνιο με το ΔΝΤ. Τι γίνεται με τα 11 δισ. του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας; Γιατί επιστρέφουν; Τι θα γίνει με την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων; Υπάρχει σοβαρή μείωση των εσόδων όλους αυτούς τους μήνες που κάνουμε εκλογές και διαπραγματευόμαστε. Υπάρχουν εκροές από τις τράπεζες και έχει δυσκολέψει η κατάστασή τους. Πως θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του δημοσίου; Το βασικό ερώτημα είναι, ποιός θα πληρώσει το κόστος αυτής της νέας συμφωνίας;», αναρωτήθηκε σε σχέση με τη συμφωνία η κ. Γεννηματά.

«Έχουμε κάνει λάθη και γι αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα ως ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι κυβερνήσεις οι προηγούμενες και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, εξασφάλισαν ένα δάνειο 240 δισ. έγινε η μείωση 180 δισ. του χρέους και δυστυχώς μειώθηκε το πλεόνασμα σε χρόνο που δεν μας δόθηκε ποτέ, γι αυτό ήταν και τόσο βίαιη η προσαρμογή. Δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος για να γίνει πιο ομαλά αυτή η προσαρμογή. Αυτά σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχει όλη την αντιπολίτευση απέναντί της να την καθυβρίζει και έχει και πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Πρέπει να αξιοποιήσει τη βάση στην οποία πατάει. Να κρατήσει τα θετικά», είπε ακόμα και κλείνοντας σημείωσε:

«Τώρα που υπάρχουν αποτελέσματα στα οποία πρέπει να βασιστούμε, λάθη που έγιναν και δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε, να έχουμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο μπορεί να στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις του τόπου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Αυτή τη γέφυρα πρέπει να χτίσουμε, ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την ασφαλή πορεία με ειλικρίνεια και ευθύνη».

Ακούστε το ηχητικο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ