“Δύσκολη” ερώτηση στον Ντάισελμπλουμ από τον Παπαδημούλη – ΒΙΝΤΕΟ

Ερώτηση για το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα κατέθεσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει στην ερώτησή του: «Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, που και εσείς μνημονεύσατε, το Eurogroup δεσμεύεται από τη στιγμή που ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς επιβάρυνση φυσικά των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Πότε σκοπεύει το Eurogroup να συζητήσει και να εφαρμόσει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές τέτοια μέτρα;

Και το δεύτερο, ξέρετε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα που τελειώνει, προκάλεσε ύφεση 25% στην ελληνική οικονομία και μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, πάνω από 25% ανεργία, 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 9 στους 10 Έλληνες ανέργους δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής έχετε σημειώσει “κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα”. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει πρωτογενή πλεονάσματα, θέλει νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει ζητήσει μία αναπροσαρμογή ρεαλιστική προς τα κάτω των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση που είναι 3% και 4,5%, εξωπραγματικά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη, που του ζήτησε να σχολιάσει, αν είναι επαρκής η λίστα, όπως δηλώνει η ΕΕ, είπε: «Δεν μπορώ να συμμεριστώ αυτή την στιγμή την άποψη της Κομισιόν για τη λίστα, πρέπει να την δουν οι τρεις θεσμοί».

Εάν η πέμπτη αξιολόγηση για την Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup στην απάντηση του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Δείτε το βίντεο από το Star:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ