Τσίπρας: Νέο έτος στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ

Στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Μιαούλη, παρευρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσημη τελετή για την παραλαβή πλοίων του 18ου στόλου της Κίνας, που συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, επάνω σε ένα πολεμικό πλοίο της φίλης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δήλωσε επίσης ευτυχής διότι η ημέρα αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινέζικο νέο έτος, ευχόμενος παράλληλα στον κινεζικό λαό πρόοδο και ευημερία, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ευχές στα κινέζικα.

«Νομίζω ότι σήμερα, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν καλλιεργηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σήμερα είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε και για ένα νέο έτος στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην ομιλία του τους τομείς στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μία στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας για μια κοινή πορεία.

Πρώτα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία στη θάλασσα, «που ενώνει εδώ και χιλιετηρίδες τους δύο πολιτισμούς μας. Το τρέχον έτος της ναυτιλιακής μας συνεργασίας, μας δίνεται μία σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία σε νέα επίπεδα», όπως είπε.

«Παράλληλα, συνεργασία του πολεμικού ναυτικού Κίνας – Ελλάδας, που δια μέσω του αξιολογότατου προσωπικού εργάζεται εντατικά προκειμένου να πολεμηθεί η πειρατεία σε διεθνές επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός εξήρε και τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικής εκκένωσης, παλαιοτέρα στην Αλβανία και πρόσφατα στη Λιβύη.

«Όπου γης, αλλά ειδικότερα στην περιφέρειά μας, στην οποία εντείνονται οι κρίσεις και οι εντάσεις, η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινέζικο λαό, όταν το έχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, «Αποδίδουμε στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της  σημαντικής δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά».

«Θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους οικονομικούς φορείς. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε την κινέζικη πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου «δρόμου του μεταξιού», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία των δύο χωρών στον μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα που θα πρέπει να ενισχυθεί, καθώς επίσης και στον τομέα του τουρισμού.

Δείτε το απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ