Σαμαράς: Συμβούλιο αρχηγών σε περίπτωση ρήξης

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει αποφύγει την οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαβουλεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ και οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με τους προκατόχους τους, προκειμένου να υπάρξει μία απευθείας ενημέρωση για νευραλγικά ζητήματα που αφορούν είτε στα ταμειακά διαθέσιμα είτε σε υποχρεώσεις που έχουν μείνει ανοιχτές από τη μη ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες του real.gr αναφέρουν, ωστόσο ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους εταίρους καταλήξουν σε αδιέξοδο ή ακόμη χειρότερα σε ρήξη.

Μία κίνηση με το ρίσκο της απόρριψης, καθώς ο ίδιος δεν είχε καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ήδη σπεύσει να απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καλώντας έναν-έναν τους αρχηγούς που θέλουν να ενημερωθούν στο Μέγαρο Μαξίμου…

Ο Πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, καθώς από την ενημέρωση που έχει έως τώρα από τους ανθρώπους της κυβέρνησής του που «έτρεξαν» την οικονομική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, φέρεται να εκτιμά πως εάν η Αθήνα δεν δώσει εδώ και τώρα κάτι χειροπιαστό και λεπτομερές προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πολύ δύσκολα ο τελευταίος θα πείσει τους εταίρους του στο Eurogroup σε μία ακόμη συνεδρίαση, ώστε να πάρει η Ελλάδα την παράταση του προγράμματος.

Και στη ΝΔ επιμένουν να μιλούν για πρόγραμμα και όχι δανειακή σύμβαση για την οποία μιλά το Μαξίμου με το επιχείρημα ότι η όποια παράταση θα συνοδεύεται από όρους που περιγράφονται λεπτομερώς και στο τρέχον πρόγραμμα. Όρους που, όμως, στην πλειονότητά τους, έχει ήδη απορρίψει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Σαμαράς, αν και δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα τα «πρακτικά» του Eurogroup, επέμεινε και χθες ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά διαπραγματεύσεων και όχι ρήξης με τους εταίρους από τη στιγμή που και η ΕΚΤ με τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στις συζητήσεις.

Χθες, πάντως, για πρώτη φορά η ΝΔ αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ένα non paper με σημεία από την παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup μέσα από τα οποία, σύμφωνα με τη Λ. Συγγρού, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον τα πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ