ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση πηγαίνει σε τρίτο μνημόνιο

Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια σε τρίτο μνημόνιο, φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, εκτιμούν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το «σχέδιο Μοσκοβισί», το οποίο ήταν έτοιμος να υπογράψει ο κ. Βαρουφάκης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, εκτιμούν, επίσης, ότι αποδεχόμενη, η κυβέρνηση, το σχέδιο του Επιτρόπου Οικονομίας, οδηγεί τη χώρα σε τεράστια υποχώρηση «σε σχέση με το σημείο που βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014». Και τονίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρατείνει τεχνικά τη δανειακή σύμβαση για δύο μήνες και μετά να πάει όχι σε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα, όπως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση και το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί «Μνημόνιο 3», αλλά να περάσει σε μια πολύ πιο άνετη φάση για τη χώρα, στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Αναφέρονται, επίσης, στο ισχύον πρόγραμμα του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δια της αποσιωπήσεως του θέματος, η κυβέρνηση το έχει αποδεχτεί ως έχει και επικαλούνται προς τούτο και τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να αποδεχτεί το «σχέδιο Μοσκοβισί», η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί:

1. Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα.

2. Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.

3. Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).

4. Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης ( άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης).

6. Τη συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς πλήρως θεμελιωμένα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ