Φλαμπουράρης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράταση μνημονίου

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι η επικοινωνία με τους αρχηγούς των Κρατών ιδιαίτερα με αυτούς που είχαν μια άποψη που πλησίαζαν τις απόψεις τις δικές μας, ούτως ώστε να επαναφέρει τα θέματα όπως είχαν τεθεί τότε για να προχωρήσει η προσπάθεια να βρεθεί μια λύση και για τις δύο πλευρές», σχολίασε αρχικά και συνέχισε:

«Ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρότασης Ντάισελμπλουμ η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ότι έχουν γίνει εκλογές, το ότι ο Ελληνικός λαός απέρριψε το μνημόνιο. Τη δανειακή σύμβαση την επαναδιαπραγματευόμαστε. Ενώ είμαστε σε αυτή τη λογική, μας παρουσιάστηκε ένα κείμενο για παράταση του μνημονίου. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει αποδεκτό αυτό».

«Το κείμενο του Μοσκοβισί θα μπορούσε, αν ήταν αυτό που ήταν στην αρχή και όχι αυτό που παρουσιάστηκε στη συνέχεια ως κείμενο Μοσκοβισί στο Eurogroup. Μιλούσε για τη δανειακή σύμβαση. Παράταση του μνημονίου, πριν 20 ημέρες την καταψήφισε ο κόσμος. Εμείς θα θέλαμε όλο τον κόσμο και όλο το πολιτικό φάσμα να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και όχι να γίνεται μια προσπάθεια εκμετάλλευσης. Εμείς σε αυτή τη γραμμή μπορούμε να πάμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράταση μνημονίου», πρόσθεσε.

«Παρότι δεν έχει ζητηθεί, ξεκίνησαν χθες το βράδυ να συναντηθούν οι τρεις και να επικοινωνήσουν το αντικυβερνητικό μέτωπο ενώ δεν είναι αυτό. Εμείς θα φροντίσουμε σήμερα να ενημερωθούν τα κόμματα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα για μας», σημείωσε σχετικά με την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ συνέχισε:

«Ο φόβος και η αγωνία μπορεί να είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Εγώ θεωρώ ότι θα βρεθεί οπωσδήποτε λύση, στη μέση του δρόμου προς το συμφέρον και των δύο. Διότι οποιαδήποτε άλλη λύση, θα είναι η απαρχή δεινών για τους ευρωπαϊκούς λαούς και για την ευρωπαϊκή ένωση την ίδια. Όταν εμείς από το 2010 λέγαμε ότι η κρίση είναι Ευρωπαϊκή. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν την κρίση χρέους, κρίση πολιτικής, εκεί ήταν το μεγάλο λάθος».

«Εμείς συγκεκριμένο πρόγραμμα καταθέσαμε και είναι συγκεκριμένα τα αιτήματα που έχουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται να ενταχθεί αυτό στη λογική του μη βιώσιμου χρέους. Δεν υπάρχει λύση η οποία θα είναι μόνο οικονομική. Χρειάζεται και πολιτική λύση», επισήμανε και πρόσθεσε αναφερόμενος στους δανειστές:

«Ενώ έλεγαν για 1,5% μάξιμουμ πρωτογενές πλεόνασμα έφεραν πάλι το 3-4 % υπάρχει μία υποχώρηση. Εμείς μένουμε καθαρά στη στάση μας. Δεν μπορεί να μην λύσουμε τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια λύση η οποία θα διαιωνίζει το πρόβλημα».

«Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει «αν». Παρότι κάποιοι μιλάνε έτσι, σε ιδιωτικές συζητήσεις είτε λένε μην κάνετε πίσω και κάποιοι λένε ότι, εμείς συμφωνούμε αλλά μας πίεσαν. Το έχουν συνειδητοποιήσει και ηγέτες οι οποίοι προσεγγίζουν τις θέσεις μας», συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ