Βενιζέλος: Εκτός εποχής το ΠΑΣΟΚ γιατί έφυγε από τα προεκλογικά ψεύδη

«Στροφή» της κυβέρνησης διαπιστώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη Χαριλάου Τρικούπη, άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ως προς τον τρόπο που παρουσιάζει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Τόνισε δε σε αυτό το πλαίσιο ότι «η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας…».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές της, παρότι εκείνη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στο αίτημα του κόμματος για επίσημη ενημέρωση σχετικά με το προχθεσινό Eurogroup και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι, παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία.

Ειδικότερα, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε με το στίχο του Γιώργου Σεφέρη «σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μία ανεμόσκαλα», για να συμπληρώσει ότι κατ΄αντιδιαστολή βλέπει την κυβέρνηση «κουτρουβαλώντας τις λέξεις, όπως μία γέφυρα». Ανέφερε σκωπτικά ότι «μαθαίνουμε πως δεν υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, αλλά τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποί τους, ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση που κάνει η τρόικα, αλλά τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση δέχεται το 0% του μνημονίου, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά το 70% των όρων του, για να υποστηρίξει ότι οι «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό και πως το 70% είναι όλα τα άλλα. «Δεν γίνονται δηλαδή αποδεκτά από την κυβέρνηση αυτά που εμείς είχαμε απορρίψει» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ανοιχτές θύρες.

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς την κυβέρνηση σε δηκτικό ύφος, είπε ότι τώρα έχουμε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η προηγούμενη ήταν ενδοτική, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα υπέρ της δικής του κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ως σκληρή διαπραγμάτευση «ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μία διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κ. Μέρκελ». Είπε ακόμα ότι, ενώ μέχρι πριν από 15 μέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μονομερές κούρεμα του χρέους, τώρα αρκούν οι πραραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία, προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν, χάρη στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη ως σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, «για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική».

Σχολίασε ακόμα ότι η μη καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ «ήταν πράξη αντίστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου, ενώ η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση “πατριωτικό καθήκον”».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού». «Είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι του ενθουσιασμού αυτού», είπε, «γιατί, πρώτον, δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονούμε, αν η κοινωνία θέλει μία τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πράξης». Σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι «εκτός εποχής», γιατί αποφάσισε να φύγει από τα προεκλογικά ψεύδη. Δεύτερον, είπε, «γιατί σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική μας με μικρές μετονομασίες γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε, γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα, όμως, αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις». «Αρκείται; Θα το δούμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς της επαφές και πως, όμως, εκείνη δεν το διευκολύνει στις προσπάθειές του να βοηθήσει και το αφήνει χωρίς ενημέρωση, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε αμέσως μετά το Eurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση, που δεν την έχει, μέχρι στιγμής.

«Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία, συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος και κινδύνους για την πατρίδα», υπογράμμισε». Είπε, τέλος: «Δεν μας πειράζει να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης» και πως «θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ