Σακελλαρίδης: Είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν οι κινητοποιήσεις των πολιτών.

«Μέχρι τώρα έχουμε σημειώσει επιτυχίες που παρόμοιές τους δεν είχαμε ξαναδεί. Δεν θα είναι οι επόμενες τρεις ημέρες, περίπατος στην εξοχή για την Ελληνική αντιπροσωπεία. Για μας ήταν πολύ ηχηρά τα μηνύματα του Ελληνικού λαού. Βλέπαμε τις εικόνες και από το Σύνταγμα και από τις άλλες πλατείες. Μηνύματα τα οποία έφταναν και σε αυτούς οι οποίοι ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους πολίτες, πραγματικά μας βοήθησε. Είμαστε αισιόδοξοι για τη Δευτέρα και αποφασισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο από το Eurogroup όσο και από τη σύνοδο κορυφής. Στο Eurogroup η Ελλάδα δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση γιατί επειδή προέβλεπε προέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Πολλοί θεώρησαν τότε ότι πηγαίναμε σε ρήξη. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ότι δεν συνέβη γιατί χθες και στη σύνοδο κορυφής οι τοποθετήσεις και άλλων αρχηγών κρατών, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά είδαμε ότι και ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν αυτός που ήρθε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα και του είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες μέχρι και τη Δευτέρα για να βρούμε κοινό έδαφος στο τρέχον πρόγραμμα που είναι η δική του πρόταση και στο σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δείχνει ότι διαπραγματεύεσαι, όταν δείχνεις μια στάση συνεπή προς τη θέση σου τότε σε λαμβάνουν υπόψη σοβαρά και υπάρχει περιθώριο για διαφορετικού τύπου λύσεις», σχολίασε αρχικά ο κ. Σακελλαρίδης και συνέχισε:

«Οι διαφορές είναι τεράστιες. Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Είναι ένα πλαίσιο πολιτικής υποστηρικτικό στις πολιτικές της λιτότητας. Αυτό το πλαίσιο πολιτικής έχει τελειώσει στην Ελλάδα από την 25η Γενάρη. Εμείς μιλάμε και συζητάμε πλέον για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής, που θα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο θα γίνονται συζητήσεις με τους αντίστοιχους των θεσμών. Και οι πολιτικοί θα συζητούν με τα πολιτικά πρόσωπα. Επειδή πιστεύουμε ότι οι λύσεις στα ζητήματα αυτά είναι πολιτικές, είναι πολιτικές οι κατευθύνσεις και μετά ακολουθούν οι τεχνικές αναζητήσεις».

«Για μας, η τρόικα με τον τρόπο που την ξέραμε μέχρι τώρα, έχει σταματήσει να υφίσταται μετά από πλήρη απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Εμάς αυτή τη στιγμή μας νοιάζει να μην πληρώνουν οι πολίτες ένα χρέος το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να επιβαρύνει τα συνηθισμένα υποζύγια. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι για την διαγραφή αυτού του χρέους. Εμείς αποζητάμε την πλέον βέλτιστη τεχνική για να γίνει αυτή η απομείωση και να είναι το χρέος βιώσιμο. Το PSI ήταν μια τεχνική κουρέματος η οποία δεν απέδωσε αυτά που έπρεπε να αποδώσει», σημείωσε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε:

«Για μας, τα ζητήματα της ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αυτά που μπαίνουν πρώτα στο τραπέζι και ενημερώνουμε τους εταίρους μας ότι εμείς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος γιατί δεν μπορεί όλος αυτός ο κόσμος να περιμένει. Από εκεί και πέρα, και το πρόγραμμα που αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επομένη της συμφωνίας. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία και οι εταίροι μας τα ακούν με προσοχή, τα βρίσκουν ρεαλιστικά γι αυτό και συζητούν μαζί μας», είπε ακόμα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ