Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την αποτυχία του και από την ετυμηγορία του λαού, Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Τα  μνημόνια ήταν τελικά όχι το φάρμακο για την έξοδο από την κρίση αλλά η ευκαιρία που ζητούσαν οι αγορές για να επιβάλουν στην Ευρώπη το μοντέλο που επιθυμούσαν χρόνια τώρα. Τα μνημόνια είναι η σκληρή λιτότητα.  Δόθηκαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, αλλά αυτά τα χρήματα δε δόθηκαν για να στηρίξουν την παραγωγική βάση της χώρας. Δόθηκαν για να στηριχτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για να επιστρέφεται πίσω στους δανειστές», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Με δύο λόγια η δανειακή σύμβαση έχει αμοιβαίο συμφέρον για την Ελλάδα και τους δανειστές. Δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά αλληλεγγύης».

«Διαπραγματευόμαστε η δανειακή σύμβαση να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό και καταστροφικούς για την οικονομία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάποιοι μας λένε για απομόνωση. Εκεί που η Ελλάδα ήταν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, τώρα το κλίμα είναι ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε άδικα και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, δύναμη και αποφασιστικότητα αυτή η στήριξη στην σκληρή διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται η Ελλάδα. Θα είναι μαζί του 10 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν ελπίδα για μία καλύτερη προοπτική για αυτόν τον τόπο. Μαζί του θα είναι και οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι μετανάστες.  Θα είναι όλοι εκεί και αυτοί θα είναι που θα μας τραβάμε από το μανίκι και θα απαιτούν να μην γυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά με το κεφάλι σκυμμένο».

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και στην υποτέλεια.

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης διαπράττουν τεράστιο λάθος. Στις 25 Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά. Δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολίτικου καθεστώτος. Του παλιού κατεστημένου που κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια και με ακέραια την ευθύνη της καταστροφής της χωράς. Όποιοι αυταπατώνται και επενδύουν σε μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνηση της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της δίκης τους επιστροφής. Ήδη ανήκουν στην ιστορία και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά».

«Βρισκόμαστε σε νέα σημείο ιστορική καμπής, όχι μόνο για την χώρα, αλλά για την Ευρώπη. Τις επόμενες μέρες αυτό που θα κριθεί είναι αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας ή θα δώσει η θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου, του διχασμού, της αποσταθεροποίησης.

Στην κρίση της Ευρώπης η μικρή Ελλάδα παίζει τον καθοριστικό ρολό υπερασπιζόμενη ισχυρές οικουμενικές άξιες. Προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση κρίσιμη με στόχο μια συμφωνία που θα ανακουφίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Όσοι ποντάρουν στη σύγκρουση θα καταλάβουν ότι κάνουν λάθος,. Τραυματίζουν την Ευρώπη, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά δεν είναι μόνη απέναντι σε όλους.  Καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας σε παγκόσμιο ζήτημα. Η χώρα απέκτησε φωνή διεθνώς και αξιοπρέπεια,  μία λέξη που την είχαμε ξεχάσει», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους σημείωσε ότι «είναι πολιτικό ζήτημα» και τόνισε ότι «η απομείωση του χρέους είναι πολιτική απόφαση και μόνο».

«Εμείς λέμε τέλος στην λιτότητα γιατί επιθυμούμε να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Το χρέος ήταν το εργαλείο για να περάσουν τα μνημόνια, για να περάσει η λιτότητα που ήταν ο τελικός τους στόχος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα – γέφυρα αυτό ακριβώς είναι. Είμαι μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα μας βοηθήσει να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι να φθάσουμε στην τελική συμφωνία», είπε.

«Νέο μνημόνιο θα ήταν να συνοδευόταν με νέα μέτρα λιτότητας. Η βραχυπρόθεσμη συμφωνία δεν θα περιέχει όρους λιτότητας και αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε πρόκειται για ένα νέο δάνειο οπούς διαδίδεται από ξένα Μέσα Ενημέρωση.

Δεν ζητάμε άλλα χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή από μηχανισμό διάσωσης. Ζητάμε διευκολύνσεις, ζητάμε να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις. Όχι άλλα χρήματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η άλλη πλευρά προτείνει να συνεχίσουμε το δρόμο του μνημονίου και λιτότητας σαν να μην έγιναν εκλογές; Να πάρουμε άλλα δανεικά; Να πάρουμε άλλα μετρά λιτότητας; Να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό; Την κοινή λογικής», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Άκουσα χθες τον Πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο την κυρία Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση. Τα ίδια μας πρότεινε και ο κ. Σαμαράς. Αφού δεν απάντησε η κυρία Μερκελ στον Ομπάμα να το στείλουμε την ομιλία του κυρίου Σαμαρά».

«Συνάδελφοι της μνημονικής εμμονής. Μην επαναλαμβάνεται στο κοινοβούλιο όσα μας ζητά ο Σόιμπλε, δηλαδή να ζητήσουμε παράταση στο λάθος. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε Αν είχατε πετύχει δεν θα μας είχε δώσει ο λαός εμπιστοσύνη. Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο. από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€ θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το έχω ξεκαθαρίσει. Όσο και αν μας το ζητάει ο κ. Σαμαράς, ο Σόιμπλε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου. Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του mail της τρόικας .

Επιδιώκουμε να βρεθεί πολιτική λύση όντος των ευρωπαϊκών θεσμών για να βρεθεί η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα γέφυρα, για να συζητήσουμε ειλικρινά χωρίς εκβιασμούς και να συμφωνούμε για την αναγκαία απογείωση του ελληνικού χρέους που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup το 2012 αλλά δεν διεκδικήθηκε από τη ελληνική πλευρά. Διεκδικούμε ένα νέο συμβόλαιο Ελλάδας – Ευρώπης που θα βοηθήσει ολόκληρη την Ευρώπη να βγει από τον ζουρλομανδύα της λιτότητας.

Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Παρότι διαφωνούμε με τους κανόνες , είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε», συμπλήρωσε.

«Είναι λογικό πως πολλοί δεν ήθελαν το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο όντος όσο και εκτός από τη χωρά. Πολιοί και πολλές δεν έχουν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό.Η υπονόμευση αυτή δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που σχηματίσαμε. Έχει να κάνει με την Ελλάδα. Είναι η τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και άλλος δρόμος υπάρχει και εναλλακτική λύση. Θα το δείτε σύντομα», τόνισε.

«Εντάξατε το μέλλον της χώρας στον προεκλογικό σας αγώνα. Ήτον πολιτική που εξυπηρετούσε τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες και όχι το μέλλον της χώρας. Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Σχεδιάσατε στην τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας και ήταν η τελευταία σας ελπίδα μήπως απειλώντας την Ελλάδα διασωθείτε εσείς πολιτικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η ιστορία , άλλα σας έχει ήδη καταπιεί και η μονή παρένθεση θα είναι των δικών σας μνημονικών νόμων. Αυτή η παρένθεση τέλειωσε οριστικά στον τόπο μας στης 25 Γενάρη.»

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται και δεν έχει αδιέξοδα. Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Σαμαράς: Ουάου… – ΒΙΝΤΕΟ

Η αντίδραση του Τσίπρα στο “ουάου” του Σαμαρά – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ