Τσίπρας: Σύγκρουση με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει

«Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει», διαμήνυσε από τη Βιέννη, μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση των εταίρων σε αυτό και τίθεται το ερώτημα εάν θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη αδικία ή, προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο, θα δημιουργήσουν ασφυκτικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου βρήκε αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα και πιστεύει πως θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφορά όλη την Ευρώπη και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, να πληρώνουν δηλαδή σκληρά τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα και αυτοί που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν, να παραμένουν στο απυρόβλητο, και αυτή η αντίστιξη είναι που δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης αδικίας στον ελληνικό λαό.

Για αυτό το λόγο, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία και πρώτο της βήμα ήταν να ορίσει υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, έναν πρώην εισαγγελέα με ειδική, εξαιρετική επιτυχία στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έχοντας ως στόχο, σε συνεργασία με τους εταίρους, να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία, για δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων προστίθενται νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα «Λίστα Λαγκάρντ» που έφτασε στα χέρια της τότε ελληνικής κυβέρνησης πριν από αρκετά χρόνια αλλά παρέμεινε στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς και την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση των Αρχών των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες αυτές.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, κατήγγειλε ότι στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε ύβρις, ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες που υπέφεραν χωρίς να φταίνε, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την ολιγαρχία, φρόντισε να αφήσει αυτή την οικονομική ολιγαρχία στο απυρόβλητο.

Αυτή η ύβρις που διαπράχθηκε έρχεται η στιγμή να βρει τη νέμεση, να βρει την τιμωρία και αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού, η οποία, όχι μόνον πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εταίρους, αλλά αυτοί να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση-παραλληλισμό της Ελλάδας με τη θυσία της Ιφιγένειας, εκείνη είχε ως στόχο να πνεύσει ούριος άνεμος, αλλά εν προκειμένω η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ευρώπης, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας σοβαρός παραλληλισμός με αυτόν τον αρχαιοελληνικό μύθο.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ