Τσίπρας: Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε συμφωνία

Για το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου» ενημέρωσε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε στη Βιέννη.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν έξω» ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου που παρουσίασε στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, την οποία παρακολούθησαν πολλές δεκάδες εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία.

«Άλλωστε δεν έχουμε ακούσει, μέχρι σήμερα, καμία συγκεκριμένη και βιώσιμη εναλλακτική πρόταση σε αυτό το σχέδιο και δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους, παρά μονάχα πολιτικοί λόγοι, η πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και της άρνησης λειτουργίας της δημοκρατίας» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «μόνον που αν για τέτοιους λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, νομίζω πως θα πρόκειται για μια απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, διότι πρόθεσή της δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους, αλλά να δουλέψει σκληρά, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με κοινωνική συνοχή, με αλληλεγγύη, με ευημερία.

Τόνισε, για ακόμη μια φορά, πως η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, «η Ελλάδα βρέθηκε στη βάση του κυκλώνα», αλλά η κρίση είναι ευρωπαϊκή, «η κρίση αφορά όλους», διότι «η Ευρωζώνη παραπέμπει σε συνθήκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού, που είναι παγίδα για όσους γνωρίζουν από οικονομικά» και άρα σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και όλοι έχουν συμφέρον να υπάρξει κατάληξη σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως μια τέτοια συμφωνία θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, ακριβώς διότι η κρίση παραμένει, και το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη, ενώ από την άλλη πλευρά, -όπως σημείωσε- επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή -στον Βορρά η Ουκρανία, Νοτιανατολικά η Συρία και Νοτιοδυτικά η Βόρεια Αφρική- είναι αναγκαίο για όλους, η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή, γι αυτό και όλοι έχουν συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση.

Επισήμανε, επίσης, πως η νέα ελληνική κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει στους εταίρους ένα συγκεκριμένο σχέδιο για άρση του προσωρινού αδιεξόδου σχετικά με την εφαρμογή του νέου τετραετούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση και το οποίο δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιο προβλέπει να σταματήσει η Ελλάδα να ζητά νέα δανεικά και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, τις οικονομικές, μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος.

Το σχέδιο, όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προϋποθέτει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – γέφυρα με ισχύ από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου, έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο, ώστε η κυβέρνηση να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματός της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, για να γίνει αποτελεσματικός και αντιγραφειοκρατικός, όπως όμως και για το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία.

Όπως είπε και στον Αυστριακό καγκελάριο, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας, και τις οποίες μόνον η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας, ακριβώς διότι αυτή δεν έχει τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος.

 

Δείτε το βίντεο από την ΝΕΡΙΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ