Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στη «μάχη» των σταυρών

Αρκετές εκπλήξεις έκρυβε το εκλογικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία των 300 που θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης από το υπουργείο Εσωτερικών για τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Η νέα Βουλή που θα ορκιστεί στις 5 Φεβρουαρίου θα έχει πολλά καινούργια πρόσωπα αλλά και αρκετές απουσίες πολιτικών που εκλεγόντουσαν επί χρόνια.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της νέας Βουλής είναι σαρωτικές, με δεκάδες νέους βουλευτές να μπαίνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και ηχηρά ονόματα, όπως πρώην υπουργοί αλλά και αρχηγοί κομμάτων να μένουν εκτός.

Πρώτη και μεγάλη απουσία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος δεν κατάφερε να εισέλθει με το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Μετά από 92 χρόνια δεν θα υπάρχει το όνομα «Παπανδρέου» στη Βουλή. Εκτός Βουλής παρέμεινε και ο Φώτης Κουβέλης αφού οι «Οικολόγοι-ΔΗΜΑΡ» δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%

Πιο μεγάλες πρωτιές νεοεμφανιζόμενων και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά ψήφων καταγράφηκαν στην Β’ Αθήνας ενώ στην Α’ την πρωτιά έχουν δύο κυρίες. Συγκεκριμένα στην πρώτη περιφέρεια από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34.309 ψήφους και από τη ΝΔ η Όλγα Κεφαλογιάννη με 38.246 ψήφους.

Στην δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας, ο Γιάννης Βαρουφάκης (78.654) από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Δένδιας (55.414) από τη ΝΔ έλαβαν τους περισσότερους ψήφους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός έμειναν οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, Αργύρης Ντινόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ.

Νέα πρόσωπα στη Βουλή, ο τέως γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, ο Χάρης Θεοχάρης με το «Ποτάμι» και ο Γιώργος Αμυράς με το ίδιο κόμμα αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τους ΑΝ.ΕΛ. Νέοι βουλευτές επικρατείας εκλέχθηκαν οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ουρανία Αντωνοπούλου, Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρλέτης,Αγλαΐα Κυρίτση, Νικόλαος Τόσκας. Από τη ΝΔ οι Θεόδωρος Φορτσάκης και Νίκη Κεραμέως. Από το «Ποτάμι» ο Παναγιώτης Καρκατσούλης που είχε αναδειχθεί κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου. Αντιθέτως δεν εκλέχθηκαν οι Τέρενς Κουίκ, Γ. Φλωρίδης και Π. Ρήγας.

Χάνουν την έδρα τους

Εκτός του νέου κοινοβουλίου παρέμειναν οι Αντώνης Μπέζας, Σταύρος Καλογιάννης, Άντζελα Γκερέκου, Νίκος Ταγαράς, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιάνης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός. 

Πρωτιές μετά από μετακινήσεις σε άλλο κόμμα: Η Ραχήλ Μακρή στην Κοζάνη, η Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο Ηράκλειο, ο Θόδωρος Παραστατίδης στο Κιλκίς, η Άννα Βαγενά στη Λάρισα και ο Κώστας Λαπαβίτσας στην Ημαθία.

Σπουδαία πρωτιά αυτή του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα στις Σέρρες.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ