AFP: Το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης θα αφορά τα «ποσά»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, και να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση και σε παραχωρήσεις που θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από ορισμένες χώρες, ιδίως τη Γερμανία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ.

Οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ δεν προβλέπουν παρά μια ελάφρυνση, υπό τον όρο μάλιστα ότι θα συνεχιστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Τα πρώτα μηνύματα θα σταλούν αργότερα, σήμερα Δευτέρα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στο οποίο ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το μέλλον του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

Θα προηγηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε για το μέγεθός της, αλλά δεν κατέλαβε εξαπίνης τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ. «Δεν πρόκειται να αποφύγουμε μια επαναδιαπραγμάτευση, το ζήτημα είναι τι θα αφορά: τις προθεσμίες, τα ποσά, αμφότερα» δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Το πιο δύσκολο» μέρος της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία δεν κατονομάζεται, θα αφορά «τα ποσά».

Η θέση της Γερμανίας θα είναι αποφασιστική. Η νίκη του Αλ. Τσίπρα «υπονομεύει τη σημερινή πολιτική, η οποία βασίζεται στις αρχές της Γερμανίας», τόνισε χθες ο Γιούλιαν Ράπολντ του γερμανικού ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής.

«Η οδός που σύμφωνα με την [καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα] Μέρκελ δεν έχει εναλλακτική τίθεται υπό αμφισβήτηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εταίροι της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δώσουν χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να διαπραγματευθεί όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης με ηρεμία, είχε διαβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο είχε ήδη παραταθεί τον Δεκέμβριο ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, αναμένεται να είναι μια πρώτη αντίδραση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Όμως ο χρόνος πιέζει. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αναλυθεί κυρίως το ερώτημα «ως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών. Θα είναι σε θέση η Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της;» είχε σημειώσει ο Σαπέν.

«Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κάνει ο Τσίπρας» σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σάντρο Γκότζι.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως προέβλεψε ότι θα υπάρξουν στιγμές μεγάλης έντασης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «θα παιχθεί μια συναρπαστική παρτίδα πόκερ», εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο Γιούλιαν Ράπολντ. «Αυτή τη στιγμή, για τη γερμανική κυβέρνηση δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση μια διαγραφή χρέους» της Ελλάδας, αλλά «θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση» από μέρους του Βερολίνου, εξήγησε. Η κυβέρνηση της Γερμανίας «δεν θα ήθελε να είναι αυτή που θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο».

Ο οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ σημείωσε από τη δική του πλευρά μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Libération ότι «πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος» της Ελλάδας, «για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ορισμένων εκ των δανείων» αυτών.

Ο οικονομολόγος Πάουλ Ντε Χράουε προειδοποίησε, εξάλλου, ότι μια άρνηση της ευρωζώνης να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους θα ήταν σφάλμα, καθώς «θα καταδικάσει την Ελλάδα να περάσει πολλά δύσκολα χρόνια και να ενθαρρύνει τα εξτρεμιστικά πολιτικά κινήματα», κάτι το οποίο «θα κλονίσει την ευρωζώνη στο σύνολό της».

Πηγή: enikonomia.gr

Δείτε επίσης:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ