Βαλαβάνη: Δεν επιφυλάσσουμε προνομιακή μεταχείριση σε κανένα κόμμα

«Μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτσι κι αλλιώς ανοιχτή στις δυνάμεις που αγωνίζονται με στόχους ανατροπής της πραγματικότητας που δημιούργησαν τα μνημόνια – από το ΚΚΕ και τη, μέχρι σήμερα, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στη Β΄ Αθήνας.

«Μόνο σε τέτοια πλαίσια θα μπορέσει με το μικρότερο δυνατό κόστος να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια κι επιτυχής διαπραγμάτευση για το χρέος», τονίζει η κ. Βαλαβάνη και πάντως προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη στρατηγική των ευρύτερων δυνατών πολιτικών συμμαχιών, ώστε να μην μείνει εκτός εθνικής συστράτευσης οποιαδήποτε δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανόρθωση και αναγέννηση της πατρίδας μας, ξεκινώντας από ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας. Μόνο έτσι θα σταθεί η χώρα στα πόδια της».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα των 100 ημερών μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βαλαβάνη τονίζει: «Δεν θα χρειαστεί ο κόσμος να περιμένει 100 μέρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα μπει σε κανονική τροχιά εφαρμογής το κοστολογημένο με δικούς μας πόρους και ανεξάρτητο από την πορεία της διαπραγμάτευσης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αναφερόμενη στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η κ. Βαλαβάνη σημειώνει: «Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι θεσμικός. Εκείνος που υπηρετεί σε αυτή τη θέση πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως, ως ο επόπτης ενός κλάδου, του τραπεζικού, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και απαραίτητος για την οικονομία της οποιαδήποτε χώρας. Εμείς με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με την ΤτΕ και το διοικητή της. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε, εάν ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, έχει τη διάθεση συνεργασίας με την αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Η συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

Ερ: Κυρία Βαλαβάνη, είστε υποψήφια στη Β’ Αθήνας, μία κρίσιμη περιφέρεια, μία περιφέρεια που εκφράζει, θα έλεγα, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων μαζών, στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο κλίμα εισπράττετε;

Απ: Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται ότι η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Η Β’ Αθήνας συγκεντρώνει σημαντικό μέρος των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο συγκεντρωμένο τμήμα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και ένα αξιοσημείωτο κομμάτι όσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι στιγμής, αντιπαλεύοντας στην πράξη με νύχια και με δόντια τη μνημονιακή λαίλαπα. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, παρά ν’ αποτελέσει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πεδία εφαρμογής της κυρίαρχης -με εργαλείο τα μνημόνια- πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, που τσάκισε την εργασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γυρνώντας απ’ άκρη σ’ άκρη και τους 4 τομείς της, το πολιτικό μήνυμα που εισπράττουμε όλοι, είναι το ίδιο: Το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με μία καλπάζουσα δυναμική, με ένα πρωτοφανέρωτο, από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, κοινωνικό ρεύμα με αίτημα την αλλαγή. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται, εφόσον συνεχιστεί ανεμπόδιστο μέχρι τις κάλπες, για να δώσει ο λαός μια καθαρή εντολή διακυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει χωρίς ψαλιδίσματα και ταλαντεύσεις το πρόγραμμά του: Τη σειρά άμεσων στόχων της «Θεσσαλονίκης», με σκοπό να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά χωρίς ν’ αφήσει σημαντικό μέρος ανθρώπων και παραγωγικών δυνάμεων να βουλιάζει πίσω της, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Στηριγμένος γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο δυνατό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και, πριν απ’ όλα, στους ίδιους τους λαϊκούς ανθρώπους, αυτούς που τον ψήφισαν, αλλά κι αυτούς που δεν θα το κάνουν, που περιμένουν δύσπιστοι ένα πρακτικό δείγμα γραφής ότι πράγματι αλλάζουν τα πράγματα, από μία αυριανή κυβέρνηση, για να τη στηρίξουν. Αυτοί όλοι θ’ αποτελέσουν αύριο τη βασική δύναμη ενεργητικής στήριξης μίας νέας κυβέρνησης, για να μπορέσει να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα, ένας έντιμος συμβιβασμός, στην πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ερ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ πάει απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος της GPO στο Mega. Γιατί αυτό; Συμφωνούν με το πρόγραμμά σας;

Απ: Είναι ιστορικά αξιοσημείωτο αυτό που συμβαίνει και είμαστε μάρτυρές του όλοι: Ευρύτερα λαϊκά στρώματα απελευθερώνονται από παραδοσιακές πελατειακές εξαρτήσεις ζωής, προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός μεγάλου χειραφετητικού ρεύματος. Μεγάλο μέρος τους, αυτές τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από λαϊκούς ανθρώπους που ψήφιζαν και στοιχίζονταν παραδοσιακά «συντηρητικά», με τη δεξιά. Αυτοί, ωστόσο, εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι κι αταλάντευτοι σήμερα, απαιτώντας αλλαγή. Γι’ αυτό και έμειναν χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα οι προσπάθειες των κ.κ. Βορίδη και Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες με τα περί μη παράδοσης με τίποτα της εξουσίας, Σοβιέτ, κομμουνισμού στις 26 Γενάρη κλπ, να ξαναζωντανέψουν τα αντικομμουνιστικά κι εμφυλιοπολεμικά αντανακλαστικά. Το ρεύμα προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ των προερχόμενων από το χώρο της ΝΔ ανθρώπων σηματοδοτεί περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο ότι το βράδυ της Κυριακής τερματίζονται όχι τα μνημόνια και το μνημονιακό καθεστώς, αλλά η εποχή των μνημονίων.

Ερ: Την επόμενη ημέρα ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε βέβαια ότι ο κόσμος περιμένει να δει την πρώτη εβδομάδα κιόλας μία σημαντική αλλαγή και δεν θα περιμένει ούτε καν τις 100 ημέρες.

Απ: Είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτά που λέμε και σε αυτά που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε. Δεν θα χρειαστεί ο κόσμος να περιμένει 100 μέρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα μπει σε κανονική τροχιά εφαρμογής το κοστολογημένο με δικούς μας πόρους και ανεξάρτητο από την πορεία της διαπραγμάτευσης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και αντιστροφής της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, έναρξης της πολύ σημαντικής επιχείρησης ανάκτησης της εργασίας, πραγματικές μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνικής ζωής. Με άλλα λόγια, οι αναγκαίες παρεμβάσεις, για να ξαναγίνει η Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο, την πείνα και την απόγνωση. Το πρόγραμμα μας είναι το αντίδοτο στη στρατηγική του φόβου στην οποία επένδυσε με μεγάλη αποτυχία η απερχόμενη κυβέρνηση.

Ερ: Άκουσα τον κ. Σκουρλέτη να λέει, σαφέστατα απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, ότι πρέπει να σέβεται ο ίδιος το ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη και να κινείται στα προσδιορισμένα όρια και να μην κάνει πολιτική, αναφορικά με δηλώσεις του περί των καταθέσεων, αν κινδυνεύουν ή όχι, κλπ. Μήπως τελικά ενεργοποιήσετε το μοντέλο της Κύπρου, για να αναγκάσετε αστική αποχώρηση του κ. Στουρνάρα;

Απ: Συμφωνώ απολύτως με τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη. Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι θεσμικός. Εκείνος που υπηρετεί σε αυτή τη θέση πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως, ως ο επόπτης ενός κλάδου, του τραπεζικού, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και απαραίτητος για την οικονομία της οποιαδήποτε χώρας. Εμείς με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με την ΤτΕ και το διοικητή της. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε, εάν ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, έχει τη διάθεση συνεργασίας με την αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και δυνάμεων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ, όμως, δεν συζητά ούτε καν ψήφο ανοχής. Με τα άλλα κόμματα τι γίνεται;

Απ: Τα πρώτα μέτρα στήριξης των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων που θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, θα θέσουν προς κρίση και απόφαση μία πραγματικότητα αναστροφής της πορείας κοινωνικής και εθνικής καταστροφής. Απέναντι σε μία τέτοια πραγματικότητα όλες οι δημοκρατικές κοινοβουλευτικές -μικρές ή μεγάλες- δυνάμεις θα κληθούν να λάβουν θέση. Αυτό θ’ αφορά, πριν απ’ όλα, άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς θα είναι ανοιχτή από την άποψη της συγκρότησής της, πολύ περισσότερο από την άποψη της κοινοβουλευτικής συμπόρευσης, στη συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται με στόχους ανατροπής της πραγματικότητας που δημιούργησαν τα μνημόνια – απ’ το ΚΚΕ και τη, μέχρι σήμερα, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Μόνο σε τέτοια πλαίσια θα μπορέσει με το μικρότερο δυνατό κόστος να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια κι επιτυχής διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ερ: Με το Ποτάμι τι γίνεται; Βλέπω το τελευταίο διάστημα να είναι πιο ήπιοι οι τόνοι σας απέναντι στον κ. Θεοδωράκη.

Απ: Δεν επιφυλάσσουμε προνομιακή μεταχείριση σε κανένα κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό. Παραμένουμε, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και του τόπου, προσηλωμένοι στο στόχο μας: Την οριστική απαλλαγή από μία πολιτική, που οδήγησε σε αύξηση την ανεργία από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, δηλαδή σε περισσότερο από το ένα τρίτο, τον πληθυσμό της χώρας, που βρίσκεται κάτω ή γύρω από τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν θα σταματήσουμε, επίσης, να επιμένουμε στη στρατηγική των ευρύτερων δυνατών πολιτικών συμμαχιών, ώστε να μην μείνει εκτός εθνικής συστράτευσης οποιαδήποτε δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανόρθωση και αναγέννηση της πατρίδας μας, ξεκινώντας από ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας. Μόνο έτσι θα σταθεί η χώρα στα πόδια της. Μόνο έτσι, μ’ ενεργητική διεκδίκηση της πραγματοποίησης των δεσμεύσεών μας και αυτοτελή διατύπωση των δικών τους αιτημάτων, θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας θα πάρουν επιτέλους τις τύχες τους στα χέρια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ