Τσίπρας: Ζητάμε αυτοδυναμία ρήξης

Κάλεσμα στο λαό να δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Ρόδο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Καλούμε όλον τον λαό να δώσει για πρώτη φορά απλόχερα και χωρίς δισταγμό ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποκτήσει αυτοδυναμία η Ελλάδα. Για να αποκτήσει αξιοπρέπεια ο λαός μας».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εμείς δε μιλάμε και δε θέλουμε τις αυτοδυναμίες που ζήσαμε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας. Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και συνέχειας του χθες. Αλλά αυτοδυναμία ρήξης με το παλιό και το φθαρμένο.  Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους.  Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη. Για να ξανααισθανθεί ο λαός μας περήφανα».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Ρόδο εξαπέλυσε τα πυρά του στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι στη χώρα μας.

«Ποιόν λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κ. Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ίσως με αυτόν το τρόπο να ήθελε υποσυνείδητα να συμβολίσει, αυτό που περιμένει και τους έλληνες, αν επανεκλεγεί και συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι το ατύχημα που δε θα συμβεί στη πατρίδα μας, κ. Σαμαρά. Να επανεκλεγείτε και να αντιγράψετε το φίλο σας το Ραχόι, πετώντας έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο, χιλιάδες χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτρέψει ο λαός μας με τη ψήφο του, στις 25 Γενάρη».

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέρμα σε αυτή την κοινωνική τραγωδία στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης».

«Ο ιδρώτας των λαών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πλούτος των λίγων.   Η δική μας, λοιπόν, μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Ελλάδας. Είναι μάχη και της Ισπανίας.  Είναι μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου.  Είναι μάχη για τη λύση του προβλήματος του χρέους που βυθίζει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην ύφεση και στη φτώχεια.  Είναι μάχη για μια δικαιότερη Ευρώπη.  Η νίκη μας, θα είναι ταυτόχρονα και νίκη των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου», υπογράμμισε.

«Κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, διανοούμενοι, οικονομολόγοι διαψεύδουν την κινδυνολογία του κυρίου Σαμαρά.  Το ζήτημα του αβίωτου χρέους μπαίνει πια στην ατζέντα.  Όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρόβλημα, αλλά λύση. Όχι απειλή, αλλά ευκαιρία για την αναγκαία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι έχω μιλήσει και προσωπικά με αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες αυτό τον καιρό. Και ξέρετε κάτι;  Όλοι πια ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά ελάχιστοι τις αντιμετωπίζουν όπως το 2012. Τότε τα έδιναν όλα για να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξέρουν ότι η νίκη μας είναι αναπόφευκτη.  Ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος.  Ότι το 2015 δεν είναι 2012.   Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά ακόμα και γι’ αυτούς». 

«Δηλώνουν λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.  Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται.  Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι.  Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχη, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα. Αλλά έχουνε πια οι φύλακες την γνώση.   Και ο νοών νοήτω.

Θέλω όμως από δω, από τη Ρόδο, από τα Δωδεκάνησα, που η ομορφιά και η ιστορία τους αποτελούν μαγνήτη για όλους τους Ευρωπαίους, να διακηρύξω ότι:   Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη.  Αλλά με ένα κριτήριο:  Το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη.  Με ηρεμία και αποφασιστικότητα.  Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους.  Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πάει άλλο με το βραχνά του χρέους και των μνημονίων της καταστροφής.  Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι.  Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να εκβιάσουμε, ούτε να τρομοκρατήσουμε κανέναν.  Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση και να δεχτούμε από κανέναν, απόπειρες εκβιασμού και τρομοκράτησης εις βάρος μας.  Αλλά κυρίως εις βάρος των Ελλήνων που αύριο θα εκπροσωπούμε.  Εις βάρος εκείνων που δεν μπορούν πια να αντέξουν άλλη  φτώχεια κι άλλη ταπείνωση.  Εις βάρος τελικά της Ελλάδας.  Αυτό με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβεί.  Και δε θα συμβεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Θα ήταν ανόητος και επικίνδυνος για την Ευρώπη αυτός που θα τολμούσε και να το σκεφτεί.  Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι συντηρητικοί πολιτικοί του εκφραστές.  Δεν είναι μόνο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της λιτότητας.  Δεν είναι μόνο οι θιασώτες του κρυφού ή φανερού εθνικιστικού  εγωισμού.

Η Ευρώπη είναι και οι λαοί της.  Η Ευρώπη είναι και ο διαφωτισμός. Η Ευρώπη είναι και ο πολιτισμός και οι κατακτήσει των λαών της.  Η Ευρώπη είμαστε κι εμείς».  Κι εσείς όλοι.  Αυτή η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη της προόδου και των λαών, βρίσκεται ήδη σε αγωνιστική κίνηση.  Προσδοκά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.  Χαιρετίζει ήδη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.  Θεωρεί δική της τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Και είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην κακοποίηση μιας χώρας από το καθεστώς της διαπλοκής,  της διαφθοράς, και της τοκογλυφίας.  Και στην κακοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από το μπλοκ του σκοταδισμού».

«Δυστυχώς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας «σ’ αυτό το μαύρο μπλοκ έχουν περίοπτη θέση ο κύριος Σαμαράς και οι σύμμαχοί του που επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τον πιο αντιδραστικό σκοταδισμό, διαλύοντας την οικονομία, συνθλίβοντας τους πιο αδύναμους, διαλύοντας την κοινωνία, ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις και μετατρέποντας τη δημοκρατία σε ένα παιγνίδι διαπλοκής, υπόγειων διαδρομών,  πράξεων νομοθετικού περιεχομένου,  αυταρχισμού,  και σκανδάλων».

«Αυτό τον σκοταδισμό των ιδεών τους, της πολιτικής τους, των μνημονίων τους, θέλουν να συνεχίσουν με την προεκλογική προπαγάνδα του φόβου. Ταιριαστά πράγματα.  Μαύρο μπλοκ, μαύρη πολιτική, μαύρη προπαγάνδα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην κουβέντα για το Grexit υπογράμμισε ότι «το έστειλαν στα σκουπίδια οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ακόμα και η σκληροί του Βερολίνου δεν το μνημονεύουν πια».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «με αφροσύνη και έλλειψη ευθύνης καλλιεργεί το φόβο».

«Ας αφήσουμε τον κύριο Σαμαρά και τους αυτουργούς των μνημονίων παρέα με το φόβο.  Το δικό τους φόβο αυτή τη φορά, μπροστά στη βέβαιη ήττα.  Και ας κοιτάξουμε μπροστά», είπε.

«Με το λαό όρθιο στο πλάι του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του.  Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ιστορίας.  Με την ψήφο του λαού να ασκήσουμε την κυβερνητική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ιστορία.  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί.  Λοιπόν ναι.  Ιδού η Ρόδος.  Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού.  Με τη δική σας ώθηση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «με τη σεμνότητα, την ανιδιοτέλεια και την εμπιστοσύνη στη δύναμή σας, στη δύναμη του λαού, θα τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σκανδαλώδη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές» και ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».

«Η κυβέρνηση που αποχωρεί σε λίγες μέρες, πρέπει να απολογηθεί για τις δεσμεύσεις που ανάλαβε απέναντι στην τρόικα.  Δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, αλλά θα διαλύσουν την τοπική οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Δεκαετίες ολόκληρες η Αριστερά δοκιμάστηκε στους αγώνες. Και άντεξε.  Και στις κρίσιμες στιγμές μίλησε την γλώσσα του πατριωτισμού και της εθνικής ενότητας.  Σήμερα λοιπόν απλώνουμε το χέρι σε όλους τους πολίτες.  Ακόμα και σε αυτούς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκαν μαζί μας.  Και τους καλούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί. 

Στην καινούρια εποχή που θα ξεκινήσει τους καλούμε να ενώσουν μαζί μας την φωνή τους.  Την φωνή της θέλησης, της δύναμης και της αυτοπεποίθησης. Που θα ακουστεί από την Ελλάδα της 25ης του Γενάρη, σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Εμπρός, λοιπόν, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση του Τσακαλώτου στην Σπυράκη 

Ραχήλ Μακρή: Θα κόψουμε μόνοι μας ευρώ, αν χρειαστεί – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ