• Ερώτηση Παπαδημούλη σε Μοσκοβισί για τις τιμές αγαθών στην Ελλάδα

  12:14 μμ, Τετάρτη 14 Ιάν 2015 12:14 μμ, Τετάρτη 14 Ιάν 2015

  Το θέμα των υψηλών τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά παρά τον αποπληθωρισμό που πλήττει την Ελλάδα έθεσε με ερώτησή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.

  Διαβάστε αναλυτικά:

  Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 0.8%, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών συνεχίζουν να ακολουθούν αυξητική τάση, με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αυξάνονται κατά 1.8%, το ελαιόλαδο κατά 4.5%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 4.9%, τα φάρμακα κατά 26.7%, οι αστικές συγκοινωνίες κατά 5.9%.

  Τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, τόσο για τις ολιγοπωλιακές δομές ορισμένων αγορών και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και για την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται μέσω της Τρόικα, όπως π.χ η αλλαγή της χρονικής διάρκειας του γάλακτος.

  Με δεδομένο ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε τρομακτική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των αποδοχών των εργαζομένων στην Ελλάδα, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς εξηγεί την επίμονη αυξητική τάση που εμφανίζουν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα; Είναι ικανοποιημένη από τους ελέγχους και το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

  2. Πώς αξιολογεί τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά τις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών, τη δομή των αντίστοιχων αγορών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

  3. Πώς αξιολογεί τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του ελληνικού γάλακτος; Έχουν οδηγήσει σε μειώσεις τιμών;

  Απάντηση του κ. Μοσκοβισί εξ ονόματος της Επιτροπής (12.12.2014)

  1. Η Επιτροπή δεν διαπιστώνει διαρκή αύξηση στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών πέρα και πάνω από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα. Με κριτήριο τις περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 11,6% από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2014. Κατά την ίδια περίοδο, οι αυξήσεις των τιμών ανήλθαν σε 9,8% για το γάλα, τα τυριά και τα αυγά, σε 3,4% για το νωπό παστεριωμένο γάλα, σε 5,5% για το γιαούρτι και σε - 6,3% για το ελαιόλαδο.

  2. Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την άρση των περιττών περιορισμών και φραγμών για την είσοδο στην αγορά και τον ανταγωνισμό και για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχουν ζωτική σημασία για την καινοτομία, τις επενδύσεις, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα. Μολονότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις αγορές προϊόντων τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες. Οι ακόμα μέτριες επιδόσεις που εμφανίζει η Ελλάδα στις κατά χώρα αξιολογήσεις στις οποίες γίνονται ευρύτερα αναφορές, όπως στις αξιολογήσεις που καταρτίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή τον ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν αυτή την αξιολόγηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή υποστήριξε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού στους τομείς των υλικών για τις οικοδομές, της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

  3. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την περιορισμένη διάρκεια ζωής του γάλακτος στην Ελλάδα δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών για το γάλα. Ενώ ο ΟΟΣΑ έχει συστήσει την ολοσχερή κατάργηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής των 5 ημερών, οι περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν από 5 σε 7 ημέρες.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα