Βενιζέλος: Δεν υπάρχει περιθώριο δεύτερων εκλογών

«Δεν υπάρχει περιθώριο δεύτερων εκλογών αν θέλουμε να διασώσουμε την οικονομία και την προοπτική της χώρας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κρίσιμο μέγεθος ώστε να δηλώσει την επιθυμία και πρόθεσή του να συμπράξουν όλοι μετεκλογικά.

Κληθείς να εκτιμήσει αν θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση άμεσα, εξέφρασε την ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές ο λαός, δηλαδή η πολιτική πραγματικότητα, γιατί αν τις χάσει η πολιτική πραγματικότητα, θα τις κερδίσει η ιστορία. «Ελπίζω να μας αξιολογήσει και να μας στηρίξει ο λαός και να μην περιμένουμε απάντηση στην ιστορία», είπε. Κατέκρινε την πολιτική του «άγαρμπου εκφοβισμού» της ΝΔ, όπως είπε, και εκτίμησε ότι στρέφεται εναντίον της, καθώς επίσης και την πολιτική του «αφελούς ή κουτοπόνηρου εφησυχασμού» που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ισχύει η πραγματική κατάσταση, η αλήθεια», τόνισε και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε λάθος να λέει κάποιος ότι μπορεί να παραταθεί η δίμηνη τεχνική παράταση. Υποστήριξε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί να σε βγάλει νομικά χωρίς τη θέληση σου από το ευρώ, αλλά όμως ότι λόγω εσφαλμένων χειρισμών και επιλογών μπορείς να καταστραφείς εντός ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να μην είναι η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, μίλησε για τη σημασία του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στις ευρωεκλογές και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση άντεξε λόγω του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς. «Για να είσαι τρίτος πόλος και εγγυητής πρέπει να έχεις καθαρή στρατηγική και φυσιογνωμία, να έχεις δοκιμαστεί, να έχεις γνώση και εμπειρία», τόνισε και άσκησε κριτική στο Ποτάμι, αναφέροντας ότι παρότι λέει ότι δεν είναι κεντροαριστερά έχει παλιά εμβληματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, «διάφορους απολιτίκ, συνταξιούχους εθνικιστές, σκληρούς νεοφιλελεύθερους». Στο ερώτημα αν μπορούν να «ξανασυναντηθούν» με τον κ. Παπανδρέου μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «με τη βάση την κοινωνική και τα στελέχη πρέπει να συναντηθούμε τώρα, η ψήφος τους πρέπει να είναι χρήσιμη εθνικά και παραταξιακά και είναι χρήσιμη τώρα στις εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει τη χώρα ακέραιη στις 25 Ιανουαρίου και πως οι πολίτες θα κρίνουν ποιος θέλουν να πάει ως εγγυητής, ρυθμιστής, συνεργάτης, τεχνικός εταίρος, με όποιον αναλάβει το κύριο βάρος. «Πρέπει να είναι κρίσιμο το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ ώστε να πει ότι επιθυμία του είναι να συμπράξουν όλοι», είπε και πρόσθεσε ότι το πρώτο κόμμα παίζει καθοριστικό ρόλο λόγω του μπόνους των 50 εδρών, το δεύτερο κόμμα θα μπορούσε να μην δεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση, ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται αριθμητικά και χωρίς το δεύτερο υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, είπε ότι το ιδεώδες θα ήταν η κυβέρνηση να είναι πραγματικά εθνικής ενότητας, αλλά ότι από εκεί και πέρα αν υπάρχει συμφωνία στη στρατηγική, το αίτημα της κοινωνίας, άλλες δυνάμεις που συμπράττουν, θα μπορούσε να λείπει το δεύτερο κόμμα, αν και κακώς θα έλειπε.

Είπε γενικότερα ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει συμφωνία στη στρατηγική, έστω στην κατεύθυνση αν όχι στις λεπτομέρειες, και πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι εθνικός εταίρος και όχι κυβερνητικός αναγκαστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος καλούσε και την αντιπολίτευση στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης χωρίς να μπει στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε να κάνει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ κατ’ ανάγκη, ότι δεν είναι συμπληρωματικός εταίρος της ΝΔ και πως εκείνη προσχώρησε στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμα ότι αν εφαρμοστεί η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες έχουν να κερδίσουν τα πάντα, τις θυσίες τους που διασφαλίζονται και αποδίδουν καρπούς, ενώ αν δεν εφαρμοστεί, θα τα χάναμε όλα.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει εθνική εγγύηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ