Οι αντιδράσεις από την μετακίνηση της Άντζελας Γκερέκου

Πολλές αντιδράσεις, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η απόφαση της Άντζελας Γκερέκου να δεχθεί την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και να κατέβει υποψήφια στην Κέρκυρα με τη Νέα Δημοκρατία.

«Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα. Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας», ανέφερε η Άντζελα Γκερέκου στη δήλωσή της.

Γκερέκου: Βασανίστηκα για την απόφασή μου

 

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm 97.8, η κυρία Γκερέκου εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Ο κ. Σαμαράς, μου έκανε μια πρόσκληση και μου δίνει έναν χώρο έκφρασης να παλέψω μαζί του, αυτόν τον κυρίαρχο στόχο».

«Ο πιο σύντομος δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας. Εγώ μπήκα στην πολιτική για να βοηθήσω την Κέρκυρα. Σήμερα βρέθηκα σε ένα σταυροδρόμι. Η να γίνω διαιτητής σε έναν εμφύλιο κομματικό εις βάρος της Κέρκυρας και των Ιωνίων, ή να κάνω μια καινούρια αρχή, μια επιλογή που πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη», σημείωσε η Άντζελα Γκερέκου και πρόσθεσε:

«Δεν έχω δώσει αφορμές στην πορεία μου για να χαρακτηριστώ ότι κάνω κύκλους. Αφουγκράστηκα τον κόσμο μου και την αναγκαιότητα της στιγμής. Έκτακτες συνθήκες επιβάλουν πολλές φορές έκτακτες επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Στο νησί μου, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Δεν ήταν ο λόγος ο κίνδυνος να μην βγω βουλευτής. Ο εμφύλιος ήταν κάτι που θα μας ξόδευε τον χρόνο σε όλη την προεκλογική περίοδο. Το διακύβευα είναι ότι σε αυτές τις λίγες μέρες πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε αυτή την μικρή προεκλογική περίοδο. 2,5 χρόνια τώρα συγκυβερνούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα μου ξέρω ότι έκανα το σωστό. Δεν ήταν τρομερά παράξενο, ότι συνέπειά μου σε αυτή τη διαδικασία των 2,5 χρόνων συνεχίζει να υπάρχει».

«Εγώ αισθάνομαι και πιστεύω ότι είμαι χρήσιμη για τον τόπο μου αυτή τη στιγμή σε δύο καθοριστικές επιλογές. Ή την επιλογή που έχουμε διαλέξει με κόπο, με πόνο, με θυσίες του ελληνικού λαού σε μία διαδικασία σταθερής Ευρωπαϊκής πορείας, ή να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Ο κόσμος που ενδεχομένως με στηρίζει δεν ήθελε να μείνω εκτός πολιτικής. Αφήστε να κάνω τον δικό μου αγώνα σε αυτή την κατάσταση. Εδώ παντρεύονται κόμματα, εδώ συγκυβερνούμε με τη Νέα Δημοκρατία».

«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Όταν συνδιαλέγεσαι και όταν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους και ανθρώπινες σχέσεις υπάρχει ένα συναισθηματικό κομμάτι, δύσκολο να το διαχειριστείς. Όταν κάθε 5 λεπτά η κατάσταση επιδεινωνόταν κι εγώ έπρεπε να πάρω μια σημαντική απόφαση. Βασανίστηκα για την απόφασή μου. Η επιστολή μου, έφυγε από το γραφείο μου από λάθος χρονικής έγκρισης. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όπου μέσα μας ζυμώνονται πράγματα. Κάθε λεπτό, η κατάσταση επιδεινώνονταν», συμπλήρωσε η κ. Γκερέκου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον εμφύλιο του ΠΑΣΟΚ: «Ο εμφύλιος για μένα πολιτικά, δεν μπορούσε να μου προσφέρει τίποτα μέσα από τον αλληλοσπαραγμό. Οι Παπανδρεικοί, με τους Βενιζελικούς. Λυπάμαι πάρα πολύ. Ήμουν πάντα υπέρ της έννοιας έκφρασης του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα, ακολούθησα πιστά τον χώρο που ήμουν και τον στήριξα όσο οτιδήποτε άλλο. Ο χώρος αυτός, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Αν θυμάστε καλά, εγώ δεν ψήφισα το μεσοπρόθεσμο και γύρισα σε ένα συνέδριο που μιλούσε για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς».

Οι αντιδράσεις για την μετακίνηση της Γκερέκου

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Αγαπητέ Αντώνη, δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία, θα συνέπραττε σε μία τόσο ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη, όπως αυτή της κυρίας Γκερέκου στην Κέρκυρα. Σε ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας. Κρίμα. Ευάγγελος Βενιζέλος».

Παράλληλα, μιλώντας στο STAR ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε λεκτικά πυρά κατά της Άντζελας Γκερέκου, λέγοντας:

«Η κ. Γκερέκου ήταν χρόνια βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισε κάποια στιγμή μέτρα του μνημονίου, διεγράφη, επανήλθε, την στηρίξαμε στις περιφερειακές εκλογές και μετά την πρότεινα και ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού. Έκανε τη Δευτέρα την αυτονόητη δήλωση ότι στρατεύεται στο ΠΑΣΟΚ, που είναι η παράταξή της και δύο μέρες μετά χθες δηλαδή συμφώνησε με τη ΝΔ να μετακινηθεί, αυτό είναι ακραίο».

«Δεν περίμενα ειλικρινά και – έχω λυπηθεί – ότι η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς, με τον οποίο είχαμε όλο αυτό το διάστημα μία στενή συνεργασία, θα συνέπραττε σε μία πράξη, η οποία είναι μία πράξη ανήθικη», σημείωσε και εκτίμησε ότι «ο κερκυραϊκός λαός θα αντιδράσει».

 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Βήμα”, ανέφερε ότι «είναι ένα θέμα που εκτός από το προσωπικό έχει και ένα θέμα πολιτικής ηθικής τάξης. Είναι ηθικό ζήτημα που θα κριθεί από τον κόσμο».

 

Μέσω του Real Fm, 97.8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Αρκαδιας με το ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξαπέλυσε πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την μετακίνηση της Άντζελας Γκερέκου.

Μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε:

«Ήταν ηθικά απαράδεκτο και πολιτική η ΝΔ να κάνει αυτά που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να στηρίζει ανθρώπους και να μετακινεί ανθρώπους στην προσπάθειά της μήπως και μειώσει τη διαφορά, οποίοι ήταν με το ΠΑΣΟΚ -η κ. Γκερέκου είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες ότι θα κατέβει με το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα και επειδή άκουσα για τον κ. Οικονόμου να μαζεύει ό,τι βρίσκεται γύρω χωρίς καμία αρχή και να εξαγοράζει – χωρίς εισαγωγικά ή εντός εισαγωγικών πρόσωπα με μία θέση σε ψηφοδέλτιο».

«Δηλαδή να σας πω κάτι όταν παίρνεις έναν υποψήφιο και του τάζεις μια έδρα στο Επικρατείας, η ΝΔ δεν έλεγε ότι ήταν εξαγορά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτές; Σήμερα το ερώτημα στη ΝΔ είναι όταν παίρνείς έναν υποψήφιος και το πας στο Επικρατείας είναι εξαγορά ή δεν είναι;», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Υπήρξε μια κατηγορία και όλοι μαζί είπαμε ότι δεν υπήρχε καμία εξαγορά. Και κατηγορούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον τρόπο του -και το έλεγε και η ΝΔ αυτό, δεν είναι δικά μου λόγια- ότι εξαγοράζει βουλευτές βάζοντας τους στα ψηφοδέλτια».

 

Τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ζήτημα της υποψηφιότητας της Άντζελας Γκερέκου εξέφρασε και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Μας πειράζει η ηθική στάση της Γκερέκου και της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς όφειλε να ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την πρόθεση της κ. Γκερέκου να μετακινηθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατία.

 

Την μετακίνηση της Άντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι τελευταίες μεταγραφές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα έχουν ενωθεί εις σάρκα μία. Είναι χαρακτηριστικό πλέον, ότι αυτά που τους ένωναν στη Siemens, αυτά που τους ένωναν στην αλληλοκάλυψη των σκανδάλων, τους ενώνουν πλέον σε κοινά ψηφοδέλτια. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε ενωθεί με τα πατριωτικά και δημοκρατικά κινήματα και προχωράμε σε αυτές τις εκλογές δίνοντας τη λύση του αύριο», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter

 «Η ΝΔ, που επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για ευκαιριακές συνεργασίες, μαζεύει στις λίστες της, μέσα στον πανικό της, πολιτικούς γυρολόγους. Κατάντια…», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ