Παπανδρέου: Μιλάνε για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση – ΒΙΝΤΕΟ

Με τη φράση «Θα γράψουμε ιστορία μαζί» ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Παράλληλα ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε όσους που, όπως είπε, «ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνται τον Ανδρέα εναντίον μου». «Μιλάνε για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «πολιτικό στίγμα» και για ένα «όραμα», τονίζοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά από την αρχή που είναι οι αξίες μας».

Δίνοντας το στίγμα του νέου κόμματος υπογράμμισε ότι «στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Μας εμπνέουν οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε».

Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.

«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν την εξουσία ως λάφυρο, απέναντι σε όσους θεωρούν ότι έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν. Απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι «αντίπαλός μας είναι το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού».

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη της «επανάστασης του αυτονόητου» – φράση που χρησιμοποίησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του –  και επεσήμανε:

«Αυτή η επανάσταση βασίζεται σε μία απλή αλήθεια, στη βαθιά πεποίθηση μας ότι η Ελλάδα μπορεί, αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της».

«Ο δικός μας πατριωτισμός εδράζεται στην πεποίθηση ότι μπορούμε οι Έλληνες μαζί και συλλογικά να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε και θα το κάνουμε. Χωρίς εμάς κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει τη συλλογική μας δέσμευση για πρόοδο», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, το τρίπτυχο σχέδιο του Κινήματος είναι «Απελευθέρωση – Ανθρωπιά – Ανάπτυξη».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «η χώρα στερείται ηγεσίας σήμερα» και συμπλήρωσε ότι «ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το μνημόνιο θυσιάστηκε στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

«Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, ακόμα περισσότερο δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς. Δεν μπορούμε να επισφραγίζουμε συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές. Ο στόχος μας είναι να δικαιωθεί ο αγώνας του λαού», υπογράμμισε.

 

«Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνται τον Ανδρέα εναντίον μου»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία, μιλούν για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά τους στους χιλιάδες συμπολίτες μας που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους, για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Μιλάνε για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση, για δημιουργική ρήξη, για επανάσταση του αυτονοήτου. Αφού εγκαλούμαι προσωπικά ας απαντήσω: Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα, με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα που βυθίζει μια παράταξη και οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά τα καταπίνουν δημοσίως».

«Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνται τον Ανδρέα εναντίον μου, εναντίον σας. Δεν ξέρω πόσο σίγουροι είναι για το τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Ανδρέας το ‘74 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο», είπε.  

«Επέλεξα για άλλη μια φορά το δύσκολο δρόμο. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα, το δίκαιο, το σωστό, το προοδευτικό,  το ανθρώπινο. Αναγκάστηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις. Δεν συμβιβάστηκα με την λογική του πολιτικού κόστους», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Σίγουρα έκανα λάθη αλλά για το κοινό καλό και ποτέ δεν υπολόγισα το προσωπικό όφελος. Όταν ανέλαβα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησα να τα αλλάξω όλα. Μπορεί να μην το πέτυχα αλλά το προσπάθησα. Πόνεσα για τις αποφάσεις μου αλλά δεν φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια, δεν έδωσα την καυτή πατάτα σε άλλον».

 

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Θλιβερό συμβάν το κόμμα Παπανδρέου – ΒΙΝΤΕΟ 

ΠΑΣΟΚ: Θέλει να καταστρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ