Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία και οι αντιδράσεις

Σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου οδηγείται η χώρα καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ο Σταύρος Δήμας έλαβε 168 θετικές ψήφους ενώ 132 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι αύριο θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, «με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου».

«Σήμερα είχαμε την τελευταία ψηφοφορία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει Πρόεδρο η σημερινή Βουλή και για να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές, άκουσαν τη φωνή της λογικής και τη φωνή του Εθνικού συμφέροντος και ψήφισαν Σταύρο Δήμα. Δυστυχώς μία μικρή μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, που σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές».

«Όλοι όσοι καταψήφισαν φέρουν την ευθύνη. Αυτό που δεν έκανε η Βουλή είναι τώρα η ώρα να το κάνει ο ίδιος ο λαός. Να διώξει την αβεβαιότητα και να επιστρέψουμε στη σταθερότητα. Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «λόγω των εκβιασμών των θεσμών οδηγείται η χώρα σε εκλογές και η οικονομία σε αστάθεια». Επέρριψε ευθύνες κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι  αυτό το αποτέλεσμα προήλθε κι από τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Η ώρα της αλήθειας έφθασε» είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «κάθε Έλληνας και Ελληνίδα κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε σε συστράτευση «τους πάντες»  λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση του Θεμιστοκλή «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορική για τον Ελληνική Δημοκρατίας» και ανέφερε:

«Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις κι αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση».

«Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε, να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, γιατί, όπως είπε, «η παρένθεση Βενιζέλου-Σαμαρά τελείωσε».

«Να γίνουν εκλογές σε ήρεμο κλίμα και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία δεν θα εκτελεί εντολές ξένων, αλλά τις εντολές του ελληνικού λαού», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να αλλάξει σελίδα και η πολιτική να αποκτήσει προοδευτικό περιεχόμενο», σημείωσε μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την Προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές. Αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα η σημερινή ψηφοφορία. Πρέπει να αλλάξει σελίδα και η πολιτική να αποκτήσει προοδευτικό περιεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη βουλή. Αυτό θα μετρήσει για το λαό, για τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

 

Ολόκληρη η 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αύριο η διάλυση της Βουλής

Μπακογιάννη: Εκλογές στη χειρότερη δυνατή στιγμή – ΒΙΝΤΕΟ 

Αμήχανος ο Χαρδούβελης στους διαδρόμους της Βουλής – ΦΩΤΟ 

Μεϊμαράκης: Οδηγούμαστε εκβιαστικά σε εκλογές 

Λοβέρδος: Πήγαμε στο γραφείο του Παπανδρέου – ΒΙΝΤΕΟ 

Ο Αλεξόπουλος στους διαδρόμους της βουλής – ΦΩΤΟ 

Οι πανηγυρισμοί της Ραχήλ Μακρή για το αποτέλεσμα – ΦΩΤΟ 

Θεοδωράκης: Τώρα είναι η ώρα των πολιτών 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ