Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη ψηφοφορία

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, λίγο πριν από την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση αναζητεί τη Δευτέρα τους 12 βουλευτές που απομένουν, για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή ο Σταύρος Δήμας. Στην πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώθηκαν 160 θετικές ψήφοι και στη δεύτερη 168.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, με υπερκομματικό μήνυμα για την ατομική ευθύνη των βουλευτών και το συμφέρον της χώρας.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για τον Στ. Δήμα και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Εν αναμονή της νέας τοποθέτησης Σαμαρά

Από χθες, ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη δημόσια τοποθέτησή του.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε μια αναλυτική περιγραφή των κινδύνων που εκτιμά ότι διατρέχει η χώρα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Θα καλέσει, μάλιστα, τους βουλευτές να σταθούν πάνω από κόμματα και να προτάξουν ως μοναδικό τους γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Σαμαράς, όπως τόνισαν στενοί συνεργάτες του στη ΝΕΡΙΤ, θα ξεκαθαρίσει ότι, όποιος βουλευτής κάνει την επιλογή να πάει η χώρα σε εκλογές τώρα, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Αναμένεται δε να επιρρίψει ευθύνες στην Κουμουνδούρου για την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τις θυσίες του ελληνικού λαού», είναι η θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός και πιθανότατα θα επαναλάβει στη νέα του τοποθέτηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος οι κάλπες

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά του Μαξίμου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιμένουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς, μέσω της προεδρικής εκλογής, αναζητεί λίγο περισσότερο πολιτικό χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει, όπως αναφέρουν, όσα έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να τα επιτρέψουν τόσο η Βουλή όσο και οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Δεν αποκλείουν, εξάλλου, κλίμα έντονης κινδυνολογίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Όμως, κρίνουν ότι δεν θα βρει ανταπόκριση ούτε στους βουλευτές, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας ούτε στους πολίτες, ενόψει μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

«180 δεν θα υπάρξουν», εκτιμούν στην Κουμουνδούρου και θεωρούν μονόδρομο τις κάλπες.

Για το λόγο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και αμέσως μετά την προεδρική εκλογή θα προωθηθούν όλες οι επόμενες κινήσεις…

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ