• Κουτσούμπας: Η χώρα οδεύει σε εκλογές

  4:31 μμ, Σαββατο 20 Δεκ 2014 4:31 μμ, Σαββατο 20 Δεκ 2014

  Στην εκτίμηση ότι «η χώρα οδεύει σε εκλογές» προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

  Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «η όξυνση της φραστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και παρά τις διαφορές τους στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, σε όφελος πάντα του κεφαλαίου, αποκρύπτει από τον λαό και την νεολαία τον πραγματικό τους αντίπαλο».

  Πρόσθεσε ότι η εκατέρωθεν αντιπαράθεση και για ζητήματα ρουσφετολογίας, εξαγοράς και διαφθοράς, "έχει στοιχεία αλήθειας", ωστόσο "η σκανδαλολογία εμποδίζει το λαό να δει την ουσία του πολιτικού προβλήματος, τον οδηγεί να μένει εγκλωβισμένος σε επιφανειακές αλλαγές εντός του αστικού συστήματος, χωρίς να πειράζει καθόλου, το ίδιο το εκμεταλλευτικό και σάπιο, διεφθαρμένο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων".

  Αναφέρθηκε στο νέο δίπολο που πάει να εκφραστεί με την μορφή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην δυσαρέσκεια του λαού "να εκδικηθεί την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" με αλλαγή κυβέρνησης και ταυτόχρονα στην λογική του "μικρότερου δήθεν κακού".

  Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ουσιαστική αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική αιχμή "και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ή και κάποιας αναιμικής ανάκαμψης εάν υπάρξει, σε συνθήκες ευρωπαϊκής εποπτείας, δεν δεσμεύεται ούτε στο ελάχιστο από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες".

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις διακηρύξεις του δεν θα χτυπήσει τα διάφορα προνόμια και δεν θα επιβάλει φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα καταργήσει άλλους που πλήττουν το λαό, δεν μιλά για κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και μάλιστα με ένα άρθρο, όπως έλεγε παλιότερα. Θα στηριχτεί στα γνωστά συσσίτια, στην ελεημοσύνη, στο δρόμο που άνοιξε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως απάντηση στην ακραία φτώχεια" είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι κατάργηση των μνημονίων, σημαίνει κατάργηση με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες ημερομηνίες όλων των αποφάσεων, των εφαρμοστικών νόμων τους και των δέσμευσεών τους, διαγραφή του χρέους, άρνηση της αντικατάστασης των μνημονίων με την εποπτεία και την επιτήρηση.

  "Τίποτε από αυτά δεν υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά λέει τέλος των μνημονίων, όπως και η ΝΔ τώρα το λέει. Όμως τα μνημόνια μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης-και η ΝΔ θέλει να τα λήξει και κάποια στιγμή θα λήξουν με την μορφή που έχουν σήμερα- όμως οι συνέπειές τους, οι νόμοι τους θα εξακολουθούν να υπάρχουν" υπογράμμισε.

  Ανάφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται διαγραφή του χρέους, αλλά συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ για διαγραφή το πολύ ενός μέρους του χρέους, που κι αυτό πάλι προβλέπει αντάλλαγμα από τους εταίρους και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "υπόσχεται φούμαρα καθώς δεν υπολογίζει την εποπτεία και τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν συνέχεια στην ΕΕ και δεν καθορίζονται από την εναλλαγή διαχειριστών και κυβερνήσεων στην εξουσία".

  Αναφορικά με τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόκλησης "σοκ" στην ευρωζώνη και θετικής υποχώρησης της από την ανάδειξή του στην διακυβέρνηση, είπε κατ' αρχήν ότι "είδαμε τι σοκ σοκ προκλήθηκε από την ανάληψη της προεδρίας από το ΑΚΕΛ με τη συμμετοχή της κυπριακής προεδρίας στο κεντρικό όργανο της ευρωζώνης, συνολικά της ΕΕ και πώς αντιμετώπισε η ευρωζώνη την κρίση στην Κύπρο και τι συνεχίζει να κάνει, τι κατευθύνσεις να δίνει σε βάρος του κυπριακού λαού".

  "Το σοκ της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ θα το απορροφήσει τόσο το αστικό σύστημα στην Ελλάδα, όσο και η ίδια η ΕΕ" υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι "η ίδια η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και η αποδοχή συμμετοχής σε αυτή την λυκοσυμμαχία, πάντα ήταν και παντού αποτέλεσε παράγοντα βέβαιης υποχώρησης και αθέτησης υποσχέσεων, από όλα τα κόμματα, είτε κατατάσσονται στα μνημονιακά είτε στα αντιμνημονιακά. Όντας μέσα στην ΕΕ δρας με τους κανόνες και τους νόμους της".

  Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν αρκεί να τιμωρηθούν τα κόμματα του συστήματος που κυβέρνησαν, κυβερνούν ή δημιουργήθηκαν στους κόλπους του, αλλά πρέπει να τιμωρηθεί το ίδιο το σύστημα και γι' αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού "περικλείει εκτός των άλλων και το μήνυμα του λαού, ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας, χωρίς αφεντικά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη".

  Υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξήγησης των πραγματικών θέσεων του ΚΚΕ και όχι "αυτών που παρουσιάζονται ως καρικατούρα των θέσεών του από τα αστικά ΜΜΕ" και επισήμανε οτι το ΚΚΕ "θα δώσει το παρών του σε κυβέρνηση, όταν η εργατική τάξη και ο λαός θα είναι στην εξουσία, με πρόγραμμα όχι διαχείρισης του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού, των μονοπωλίων, αλλά με πρόγραμμα μονομερούς διαγραφής του χρέους, κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, με εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, λαϊκή συμμετοχή και κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό".

  Αναφέροντας ότι η ΚΝΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στο διάστημα από το 10ο Συνέδριό της, "βήματα που πατάνε στη σοβαρή δουλειά που έγινε στο έδαφος των επεξεργασιών και αποφάσεων του κόμματος" ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε "δεν κάνουμε πίσω στη στρατηγική μας γραμμή, στο πρόγραμμά μας", καταλήγοντας "δεν πρέπει ούτε στιγμή, στην καθημερινή μας δράση από δω και πέρα να ξεχνάμε το βασικό μας στόχο που συμπυκνώνεται και στο σύνθημα του 11ου Συνεδρίου για την ΚΝΕ, την πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ: «Μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».

  Διαβάστε επίσης:

  Κατατέθηκε τροπολογία για την παράταση του μνημονίου

  Ο Οικονόμου για την αποκάλυψη της «Αγοράς»

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα