Παραπομπή Παπακωνσταντίνου-Τι ακολουθεί;

Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη

Με πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού συμβουλίου στέλνουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας ενώ τον απαλλάσσουν από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και ως προς τους τρεις συγγενείς του για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που του αποδίδονται. 

Η παραπομπή

Το βούλευμα των ανώτατων δικαστών είναι αμετάκλητο -δεν υπόκειται δηλαδή σε κανένα ένδικο μέσο- και εντός δέκα ημερών από την έκδοσή του θα επιδοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου αυτός να κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα Προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη που θα έχουν κληρωθεί, υποχρεούται εντός 60 ημερών να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται πως την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας. Ο κ. Πλιώτας ζητούσε να λογοδοτήσει για τετελεσμένη και όχι απόπειρα απιστίας όπως αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές, νόθευση εγγράφου καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος από το οποίο τώρα απαλλάσσεται βάση του βουλεύματος. 

Επίσης ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει να δικαστούν μαζί του και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι.  

Κατα τον κ. Πλιώτα από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από τη λίστα Λαγκάρντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ