Σκουρλέτης: Ταπείνωση της κυβέρνησης

Σκουρλέτης: Ταπείνωση της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του αναφορικά με τη στάση που έχει τηρήσει έναντι των δανειστών, αλλά και την πολιτική του στάση στο εσωτερικό της χώρας, αν δηλαδή, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποπειραθεί να ξεγελάσει άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό με τις αποφάσεις που θα πάρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο και για ταπείνωση της κυβέρνησης από την τρόικα και επέκρινε έντονα τη διαδρομή του κ. Σαμαρά από το 2012 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι η ατζέντα της τρόικας είναι γνωστή -την οποία ουδέποτε αμφισβήτησε ο κ. Σαμαράς-, ενώ πηγαίνουμε σε παράταση του Μνημονίου. Όλα αυτά, είπε ο κ. Σκουρλέτης, υποχρεώνουν τον κ. Σαμαρά να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του σε σχέση με τις επιλογές του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, που οδήγησε σε κοινωνική ισοπέδωση και υπονόμευσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Η μόνη προσφορά του κ. Σαμαρά είναι να προκηρύξει εκλογές και συντεταγμένα να αφήσουμε τον λαό να αξιολογήσει τα πράγματα, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι όποιος αρνείται αυτή την επιλογή, ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τον προϋπολογισμό δήλωσε ότι είναι κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα που πρόκειται να συμφωνήσει με την τρόικα. Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης, «θα τα περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτοντας τη Βουλή;».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα που στέλνει η τρόικα, ενδεχομένως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση της, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στέλνουμε και εμείς μηνύματα: ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει επιτακτικά το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, των δανειακών συμβάσεων, ενώ θα ακυρώσει τους μνημονιακούς νόμους.

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ότι μόνο με αποστασίες μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν συγκεντρώνονται οι 180 βουλευτές.

Για τη συνάντηση Τσίπρα- Νταβούτογλου:

Ανοιχτό παραμένει μέχρι και αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα από το Βελιγράδι στις 3.00 μμ το Σάββατο και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 5.00 μμ. Υπό αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο μιας συνάντησης είναι ανοιχτό.

Για την υπόθεση Ρωμανού:

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματός του για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ενώ αναφερόμενος και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου είπε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να στήσει σκηνικό έντασης».

Ως προς την υπόθεση Ρωμανού, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για να σπουδάσει δείχνει αυταρχισμό, αναλγησία και εκδικητικότητα προσθέτοντας ότι και στους έγκλειστους πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, να επιτρέπεται σε κάποιον να δώσει εξετάσεις, αλλά να μην μπορεί στη συνέχεια να σπουδάσει.

Απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ότι η υπόθεση Ρωμανού γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο κ. Αθανασίου παραβλέπει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή όλη η κοινωνία είναι υπέρ του αιτήματός του να σπουδάσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εκδήλωση ανησυχίας και αν προβλέπει σκηνικό αντίστοιχο με τα γεγονότα του 2008, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνο παιχνίδι, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν πρέπει να πυροδοτούν την ένταση.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε επίσης στις δηλώσεις του:

1. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και έκανε λόγο για τραπεζοκεντρικές αλλαγές.

2. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ούτε μια μέρα ανοχή, δείχνουν ότι αυτό το κόμμα προφανώς δεν έχει καταλάβει τι συντελείται στη χώρα. Δηλαδή την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, για πρώτη φορά, καθώς μια αριστερή δύναμη θα κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι δηλώσεις ότι δεν υπάρξει ούτε μια μέρα ανοχής σημαίνει ότι στο ΚΚΕ προειδοποιούν τον κόσμο τι πρέπει να κάνει πριν γίνουν εκλογές. Το ΚΚΕ, αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα κάνει όσα δεν είχε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ