Βουδούρης: Δεν έχουμε κοινή θέση για το θέμα του Προέδρου

Βουδούρης: Δεν έχουμε κοινή θέση για το θέμα του Προέδρου

«Δεν υπάρχει κοινή θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, διότι οι αφετηρίες και οι στοχεύσεις μας είναι τελείως διαφορετικές» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης αναφορικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Βουδούρης σημειώνει ότι ο συντονιστής της Ομάδας των Ανεξαρτήτων βουλευτών Πάρις Μουτσινάς έχει διολισθήσει «προς κυβερνητικές θέσεις, στήριξης στην ουσία αυτής της κυβέρνησης και προσπάθεια αποτροπής των εκλογών. Πραγματικά εκπλήσσομαι και στεναχωριέμαι γιατί βλέπω το φίλο μου τον Πάρι Μουτσινά να προσπαθεί μέσω αυτής της συντονιστικής αρμοδιότητας που του έχουμε εμπιστευθεί να προσπαθεί να περάσει μια γραμμή» τονίζει ο κ. Βουδούρης.

Ερωτηθείς αν βλέπει το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βουδούρης υπογραμμίζει: «Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει, ακούγονται πολλά και προφανώς θα γίνονται διάφορα στο παρασκήνιο, μην είμαστε αφελείς. Η κυβέρνηση προφανώς θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προσεγγίσει διάφορους βουλευτές και προφανώς από τους ανεξάρτητους. Τώρα έχουμε δει και στο παρελθόν καταστάσεις αντίστοιχες και θα ήταν τελείως αφελές να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και τώρα. Αλλά εν πάση περιπτώσει και να το έχει κάνει, σε προσωπικό επίπεδο είναι αυτονόητο δικαίωμά του, δεν μπορεί όμως να μιλάει εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

– Κύριε Βουδούρη, διαχωρίσατε με άλλους τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών τη θέση σας από τα σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πάρι Μουτσινά να προωθεί, εξ ονόματος όλων, την πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για την αποφυγή εθνικών εκλογών. Τι ακριβώς συμβαίνει;

– Το θέμα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις θέσεις που παίρνει ο Πάρις Μουτσινάς, η διολίσθησή του -κατά τη δική μου άποψη- προς κυβερνητικές θέσεις, στήριξης στην ουσία αυτής της κυβέρνησης και προσπάθεια αποτροπής των εκλογών. Αυτό είναι ένα απόλυτο δικαίωμα του κ. Μουτσινά, δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, έστω και αν αυτό με στεναχωρεί γιατί είχαμε μια κοινή αφετηρία σε μια άλλη βάση. Αυτό όμως δεν είναι το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι έχουμε ιδρύσει μια κοινοβουλευτική ομάδα για έναν συγκεκριμένο και μοναδικό σκοπό και το συμφωνήσαμε ρητά αυτό εξ αρχής. Και αυτός ο σκοπός είναι να μην υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων, αλλά όλοι οι βουλευτές, και αυτοί που έχουν φύγει ή διαγραφεί από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες να έχουν δικαιώματα, ίσες δυνατότητες στις εργασίες της Βουλής. Έχουμε ρητά συμφωνήσει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν μπορεί να αναλαμβάνει πολιτικό ρόλο, αλλά μόνο διαδικαστικό-συντονιστικό. Αυτό το έπραξαν άψογα οι προηγούμενοι πρόεδροι, ο Θόδ. Παραστατίδης, ο Νίκος Σταυρογιάννης. Τώρα πραγματικά εκπλήσσομαι και στεναχωριέμαι γιατί βλέπω το φίλο μου τον Πάρι Μουτσινά να προσπαθεί μέσω αυτής της συντονιστικής αρμοδιότητας που του έχουμε εμπιστευθεί να προσπαθεί να περάσει μια γραμμή.  

– Πιστεύετε ότι ασκούνται πιέσεις; 

– Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει, ακούγονται πολλά και προφανώς θα γίνονται διάφορα στο παρασκήνιο, μην είμαστε αφελείς. Η κυβέρνηση προφανώς θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προσεγγίσει διάφορους βουλευτές και προφανώς από τους ανεξάρτητους. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι δεν υπάρχει κοινή θέση της Κοινοβουλευτικής Αμάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, διότι οι αφετηρίες και οι στοχεύσεις μας είναι τελείως διαφορετικές. Υπάρχουν βουλευτές στην ομάδα μας που θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, υπάρχουν άλλοι που θέλουν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και υπάρχουν άλλοι, όπως εμείς, οι πέντε που υπογράψαμε χθες αυτή τη δήλωση (σ.σ. Οδ. Βουδούρης, Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή, Θ. Παραστατίδης και Π. Τατσόπουλος) που λέμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση, έχουμε μπει σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και για να λήξει αυτή η αστάθεια πρέπει να προχωρήσουμε το γρηγορότερο σε εθνικές εκλογές.  

– Κύριε Βουδούρη, αποκλείετε το ενδεχόμενο να μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου; 

– Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα τι θα γίνει. Αυτό, όμως, που βλέπω βάσει των δηλώσεων που κάνουν οι διάφοροι βουλευτές και οι διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα βάλουμε κάτω και τα μετρήσουμε, δεν βγαίνει. Έχουμε δει και στο παρελθόν καταστάσεις αντίστοιχες και θα ήταν τελείως αφελές να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και τώρα. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι εκλογές που προβάλουν στον ορίζοντα θα είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης, το τέλος της ηγεσίας του κυρίου Σαμαρά και πιθανώς του κυρίου Βενιζέλου, άρα θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προσεγγίσουν ορισμένους βουλευτές. Εύχομαι να μην έχει εμπλακεί ο κ. Μουτσινάς σε τέτοιες διεργασίες. Αλλά εν πάση περιπτώσει και να το έχει κάνει, σε προσωπικό επίπεδο είναι αυτονόητο δικαίωμά του, δεν μπορεί όμως να μιλάει εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ