• Βενιζέλος: Συμφωνία με την τρόικα πριν το τέλος του έτους

  10:17 μμ, Τρίτη 11 Νοε 2014 10:17 μμ, Τρίτη 11 Νοε 2014

  Βενιζέλος: Συμφωνία με την τρόικα πριν το τέλος του έτους

  «Συνεχίσαμε την συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

  Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην συζήτηση που είχαν για τις τράπεζες, επισήμανε ότι «κάνουμε, όπως είπαμε και χθες, διπλή δουλειά επί της ουσίας για το μέλλον. Όχι μόνο για το παρόν, για τα τρέχοντα θέματα. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε με τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες. Και κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά. Άρα, τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα. Προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα».

  Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στη χώρα μας, υπογράμμισε «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου», ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβουμε απάντησε καταφατικά ότι «θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

  Στην συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας για το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους.

  «Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα. Η δική τους εντύπωση μπορεί να είναι διαφορετική για κάποια άλλα πράγματα, αλλά εμείς προτάσσουμε πάντα το δικό μας συμφέρον, τη δική μας οπτική γωνία, την εθνική, την αναπτυξιακή, την κοινωνική.

  Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα, αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά. Και όλα αυτά έχουν σχέση και με τους απλούς ανθρώπους. Είδα που ρωτούσατε για το θέμα των πλειστηριασμών, ας πούμε, πρώτης κατοικίας. Λοιπόν, είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία».

  Τέλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «το ασφαλιστικό είναι στη συζήτηση μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα. Δεν είναι για ζητήματα που αφορούν την ουσία που απασχολεί κάθε συνταξιούχο, δηλαδή το πόση σύνταξη παίρνει. Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις».

  Διαβάστε επίσης:

  Σάλλας: «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται»

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα