Παπαδημούλης: Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Παπαδημούλης: Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καταθέσει η Ευρωομάδα της Αριστεράς, όπως προανήγγειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Κόκκινο».

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση εμπλοκή του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ο επικεφαλής δηλαδή της Κομισιόν, που κατά τ’ άλλα κόπτεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, βαρύνεται με αντίθετες ενέργειες, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς άπτεται του ευρύτερου ζητήματος που έχει να κάνει με τα τεράστια έσοδα που χάνουν τα κράτη-μέλη αλλά και η ίδια η Ε.Ε, που μετά εμφανίζονται ως ελλείμματα, χρέη, περικοπές κοινωνικού κράτους ή υπερφορολόγηση των κορόιδων. Και μέχρι τώρα, παρότι στα χαρτιά, η πάταξη της φοροαποφυγής εμφανίζεται πάντα ως στόχος, δεν έχει υπάρξει ποτέ η βούληση για σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς θα στραφεί για στήριξη της πρότασης στους Οικολόγους και τους αριστερόστροφους σοσιαλιστές που είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα Γιούνκερ, καθώς για την κατάθεσή της απαιτούνται 75 υπογραφές ευρωβουλευτών.

«Αν για την εμπλοκή Γιούνκερ υπάρχει υποβάθμιση, για την ελληνική εμπλοκή υπάρχει «μούγκα στη στρούγκα», τόνισε και έδωσε την ελληνική διάσταση του θέματος:

«Η ελληνική διάσταση του ζητήματος έχει να κάνει με εταιρίες που τότε βρίσκονταν σε ελληνικά χέρια, ήταν μέσα «στο κόλπο» και στέρησαν από την Ελλάδα τεράστια φορολογικά έσοδα. Τη στιγμή δηλαδή που υπερφορολογείται ο μισθωτός, ο συνταξιούχους, ο έντιμος επιχειρηματίας, κάποιοι άλλοι γλιτώνουν φόρους μέσω offshore. Αν για την εμπλοκή Γιούνκερ υπάρχει υποβάθμιση, για την ελληνική εμπλοκή στο σκάνδαλο φοροαποφυγής μέσω Λουξεμβούργου υπάρχει «μούγκα στη στρούγκα». Από την πλευρά μου, έθεσα ήδη το θέμα με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο αυτό «θάφτηκε» από τα ελληνικά ΜΜΕ που βρίθουν από μεγάλες διαφημίσεις των τότε εμπλεκόμενων εταιριών», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Διαβάστε επίσης:

Europolitics: Αδιευκρίνιστα ερωτήματα για το σχέδιο του Γιούνκερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ