Βενιζέλος:Με επικοινωνία Σαμαρά-Νταβούτογλου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Βενιζέλος: Με επικοινωνία Σαμαρά-Νταβούτογλου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, και σε συνεννόηση με την Κύπρο, ελήφθη η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει κανονικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στις 5-6 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο κ Βενιζέλος επισήμανε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα σ’ ένα σοβαρό και συναινετικό κλίμα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτός είναι ένας καλός οιωνός για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και αύριο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και γενικότερα καθώς διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και για το Έθνος μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τόνισε ότι «έχοντας πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και με δεδομένο ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα, την υπόσταση, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και με δεδομένο πως οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορούν να επαναληφθούν μόνο αν σταματήσει η τουρκική πρόκληση, μετά και από διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μετά και από διάλογο που είχαμε με τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό πως δεν πρέπει να διαταράξουμε το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων επαφών Ελλάδος-Τουρκίας.

Γιατί αυτός είναι ένας ανοικτός δίαυλος, που με αυθεντικότητα και χωρίς ενδιάμεσους, μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τις εθνικές θέσεις, προς όφελος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μου επιτρέψετε να πω και προς όφελος της Διεθνούς Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ατλαντικής Συμμαχίας».

«Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν, αποφασίσαμε μετά από πολλή σκέψη να πραγματοποιήσω και εγώ την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, αλλά  επειδή φθάσαμε πλέον στο μήνα Δεκέμβριο να πραγματοποιήσουμε και το Ετήσιο Τακτικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Αυτό συζητήθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών τηλεφωνικά, αποφασίσθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Και το πρώτο θέμα, το οποίο θα τεθεί είναι, βεβαίως, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και τον κ. Νίμιτς, μετέχουμε με καλή πίστη και με παραγωγικό τρόπο. Περιμένουμε βήματα από την άλλη πλευρά. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή και είναι μια θέση, η οποία συνάδει και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με την ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ