• ΒΙΝΤΕΟ-Κοινό μέτωπο Σαμαρά-Αναστασιάδη

  10:05 μμ, Πέμπτη 06 Νοε 2014 10:05 μμ, Πέμπτη 06 Νοε 2014

  ΒΙΝΤΕΟ-Κοινό μέτωπο Σαμαρά-Αναστασιάδη

  Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς όσους ζητούν την άμεση επιστροφή της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Τη στήριξη της Αθήνας στις αποφάσεις της Λευκωσίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

  Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Αναστασιάδης, έκανε ξεκάθαρο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου υπό εκβιασμούς ή απειλές.

  «Θέλω να καταστήσω σαφές προς εσάς αλλά και προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μία λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

  Επίσης επανέλαβε πως «ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας, ανήκει στο κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη από την αξιοποίηση θα τα καρπωθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι».

  «Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα εξέφρασε την βούληση της Ε/κ πλευράς να εργαστεί προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ειρήνης και ευημερίας. «Όσοι επιθυμούν πραγματικά να συμβάλουν στη λύση, αυτό που υπαγορεύεται να πράξουν είναι να υποβοηθήσουν ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο μακριά από απειλές και εκβιασμούς ώστε το συντομότερο να επιτύχουμε αν πράγματι ενδιαφέρονται και για τους Τουρκοκύπριους, στη λύση που θα διασφαλίζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε.

  Μήνυμα στήριξης από Σαμαρά

  Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αρχή της συναντίληψης και του συντονισμού παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας, παντός καιρού.

  «Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για την ΚΔ και για την γειτονιά μας. Όσο αφορά στην Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά δυστυχώς επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα. Παρακολουθούμε με σύνεση και με νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στηρίζουμε φίλε Πρόεδρε πλήρως την απόφαση σας να αναστείλετε την συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργαστεί ούτως ώστε να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.

  Πηγή: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα