Άλλη μία ερώτηση στη βουλή για τις αποκαλύψεις της Realnews και του enikos.gr για το “Κολαστήριο”

Άλλη μία ερώτηση στη βουλή για τις αποκαλύψεις της Realnews και του enikos.gr για το “Κολαστήριο”

 

Μετά την βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος κατέθεσε ερώτηση για τα κρούσματα φυματίωσης και τους θανάτους στις φυλακές Κορυδαλλού, θέμα που ανέδειξε η Realnews και το enikos.gr.

Ο κ. Καπερνάρος, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, σημειώνει ότι «οι καταγγελίες τόσο για την αδιαφορία των υπευθύνων όσο και για τους θανάτους κρατουμένων έχουν πάρει μορφή  “χιονοστιβάδας”».

«Επειδή θεωρώ ότι η εικόνα των φυλακών μίας χώρας είναι μέρος του πολιτισμού της και του σεβασμού που δείχνει στην ανθρώπινη ζωή, με ερώτησή μου ζητώ να γίνουν γνωστές στον ελληνικό λαό οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και των ασθενών του νοσοκομείου», αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής και συμπληρώνει:

«Οι καταγγελίες τόσο για την αδιαφορία των υπευθύνων όσο και για τους θανάτους κρατουμένων έχουν πάρει μορφή  «χιονοστιβάδας». Δεν χρειάζεται η έγκριση της Τρόικας για να δείξουμε πολιτισμό, ανθρωπιά και υπευθυνότητα».

 

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του Βασίλη Καπερνάρου:

                                               

Προς τους  κ. Υπουργούς

  • Οικονομικών
  • Υγείας
  • Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Σχετικά με τα κρούσματα φυματίωσης στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού»

 

Αυτή τη στιγμή 220 κρατούμενοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών του Κορυδαλλού. Από καταγγελίες των κρατουμένων, γίνεται γνωστό ότι τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα της φυματίωσης έχουν αυξηθεί ενώ ήδη κάποιοι συγκρατούμενοί τους πέθαναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς κάποιος να τους εξηγήσει το αίτιο του θανάτου τους. Επίσης, καταγγέλλουν ότι : ««Όσους κολλάνε φυματίωση τους πηγαίνουν στην απομόνωση για τρεις μήνες. Μετά επιστρέφουν στα κελιά και δεν ξέρουμε αν είναι καλά ή όχι. Δεν υπάρχουν γιατροί. Έχουμε έναν γιατρό που είναι για όλους και κάποιον άλλον που κάνει το αγροτικό του». Παράλληλα, τονίζουν ότι σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένα νέο κρούσμα φυματίωσης και κάθε μήνα υπάρχουν τουλάχιστον 1 με 2 νεκροί από τη φυματίωση.

 

Επειδή, με βάση το άρθρο 21 του Συντάγματος §3 το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων

Επειδή, με βάση το άρθρο 5 του Συντάγματος §2 όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων,

 

Ερωτάσθε:

  1. Πόσα τα κρούσματα φυματίωσης στο νοσοκομείο των φυλακών; Ποια μέτρα λάβατε για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αυτών; Ποια προληπτικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποφυγή μελλοντικών κρουσμάτων;
  2. Πόσες και ποιες οι θέσεις των ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπονται για τη στελέχωση του νοσοκομείου; Ποια τα κενά και πως προτίθεστε να καλύψετε; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
  3. Ποιες οι ελλείψεις σε υλικό και τεχνικές υποδομές για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό; Ποιο το κόστος κάλυψης των ελλείψεων αυτών; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
  4. Ποιος ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του νοσοκομείου; Ποιο ποσό έχει διατεθεί ως τώρα και πώς έχει διανεμηθεί το ποσό αυτό; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

 

Διαβάστε επίσης:

“Πεθαίνουμε από φυματίωση” καταγγέλλουν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο enikos.gr

Το μήνυμα των ασθενών του “κολαστηρίου” μέσα από τη Realnews-ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο “Κολαστήριο” πεθαίνουν από φυματίωση και κανείς δεν αντιδρά!

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Ντινόπουλος για το “κολαστήριο” του Κορυδαλλού

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ