Στη βουλή οι αποκαλύψεις της Realnews και του enikos.gr για το “Κολαστήριο”

Στη βουλή οι αποκαλύψεις της Realnews και του enikos.gr για το “Κολαστήριο”

 

Στη βουλή φέρνει το θέμα που ανέδειξε η Realnews και το enikos.gr αναφορικά με τις τριτοκοσμικές εικόνες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδάλλου, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Μάλιστα, η βουλευτής σημειώνει ότι στις 28/3/2014, κατέθεσε ερώτηση για το ίδιο θέμα και όπως τονίζει δεν έλαβε καμία απάντηση από το υπουργείο Υγείας «ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης μου απέστειλε κάποια στοιχεία για την φροντίδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία αν και αξιέπαινη ως προσπάθεια, δεν αποτελούσε αντικείμενο της Ερώτησης».

Με αφορμή το ρεπορτάζ του enikos.gr η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρωτά τους υπουργούς γιατί δεν πήραν «έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών, αν έχει παρέμβει εισαγγελικός λειτουργός και πόσα κρούσματα φυματίωσης σημειώθηκαν το 2014 στις φυλακές Κορυδαλλού και πόσοι θάνατοι κρατουμένων καταγράφηκαν μέχρι σήμερα».

 

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση της Μαρίνας Χρυσωβελώνη:

“Ερώτηση προς τους υπουργούς:

Υγείας κ. Βορίδη

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρ. Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου

ΘΕΜΑ: Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Κορυδαλλού

Σε προηγούμενη Ερώτηση μου για το ίδιο θέμα (7345/28-3-14) δεν έλαβα καμία απάντηση από το υπουργείο Υγείας ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης μου απέστειλε κάποια στοιχεία για την φροντίδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία αν και αξιέπαινη ως προσπάθεια, δεν αποτελούσε αντικείμενο της Ερώτησης.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα της φυματίωσης στις φυλακές (ασθένειας εξαιρετικά μεταδοτικής) δεν αντιμετωπίσθηκε τελικά, το κατήγγειλαν προχθές στον ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο enikos.gr κρατούμενοι στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό, ενώ ήδη κάποιοι συγκρατούμενοί τους πέθαναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες χωρίς κάποιος να τους εξηγήσει την αιτία θανάτου. «Έχουμε δύο νεκρούς κάθε μήνα. Το τελευταίο τετράμηνο πέθαναν πέντε κρατούμενοι» σημειώνουν.

Άλλος κρατούμενος καταγγέλλει πως «Αυτή τη στιγμή στην πτέρυγα που βρίσκομαι, 15 άτομα παίρνουν αντιφυματική αγωγή. Την περίοδο Ιούλιου – Αύγουστου είχαμε πέντε κρούσματα φυματίωσης. Εγώ είμαι σε κελί με 5 άτομα με φυματίωση. Οι συνθήκες παραμένουν τραγικές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Επειδή στην προηγούμενη Ερώτηση μου σας είχα επισημάνει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης μετάδοσης της φυματίωσης –εντός και εκτός φυλακών- όπως είναι τεστ Mantoux και αντιφυματικά εμβόλια, ερωτάσθε:

1. Γιατί δεν πήρατε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών όπως σας είχα ζητήσει πριν από 7 μήνες;

2. Έχει παρέμβει εισαγγελικός λειτουργός για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν εκ μέρους των 2 συναρμόδιων υπουργείων ειδικά στις φυλακές Κορυδαλλού; Αν όχι, γιατί;

3. Πόσα κρούσματα φυματίωσης σημειώθηκαν το 2014 στις φυλακές Κορυδαλλού και πόσοι θάνατοι κρατουμένων καταγράφηκαν μέχρι σήμερα;”.

 

Διαβάστε επίσης:

“Πεθαίνουμε από φυματίωση” καταγγέλλουν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού στο enikos.gr

Το μήνυμα των ασθενών του “κολαστηρίου” μέσα από τη Realnews-ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο “Κολαστήριο” πεθαίνουν από φυματίωση και κανείς δεν αντιδρά!

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Ντινόπουλος για το “κολαστήριο” του Κορυδαλλού

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ