• Ο διάλογος Παπούλια – Κουβέλη

  1:52 μμ, Τρίτη 04 Νοε 2014 1:52 μμ, Τρίτη 04 Νοε 2014

  Ο διάλογος Παπούλια – Κουβέλη

  Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

  Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη και να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους, διότι αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή για την κοινωνία.

  Χαίρομαι που ακούω για συνεννόηση, παρά τις διαφορές των κομμάτων, απάντησε ο κ. Παπούλιας, αλλά χρειάζεται και για τα εθνικά θέματα.

  Αυτό υποστηρίζω, αυτό είπα και στον Πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Αναλυτικά ο διάλογός τους:

  ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θέλησα να σας δω, κύριε Πρόεδρε, για να σας θέσω υπόψη την πρότασή μας να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να συνεννοηθούμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, αναφορικά με τη διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Βεβαίως, οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παρούσες, θα έλεγα ότι είναι και παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

  Όμως, είναι αναγκαίο, κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη μας, να εξασφαλιστεί ένας κοινός πολιτικός τόπος, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μία διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Και εάν δεν υπάρξει αυτή η αναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι προφανές ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από ένα χρέος που δεν αναδιαρθρώνεται θα είναι παρόντα και θα είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

  Επαναλαμβάνω, με όσες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων, αλλά ο κοινός τόπος πρέπει να προκύψει και ας κρατήσει ο καθένας τις διαφορετικές του απόψεις, τις διαφορετικές του πολιτικές και τις όποιες άλλες διεκδικήσεις έχει ακριβώς στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψής μου, κύριε Πρόεδρε.

  ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι γιατί ακούω να μιλάτε για συνεννόηση, παρ’όλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στα κόμματα και στους πολιτικούς σχηματισμούς. Συνεννόηση απαραίτητη για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του χρέους, αλλά και των άλλων θεμάτων που είναι ανοικτά και μάλιστα, θα ήθελα να προσθέσω, των εθνικών μας θεμάτων. Άρα, είναι κάτι που και εγώ το υποστηρίζω και το είπα και στον κύριο Πρωθυπουργό και στον κ.Τσίπρα ότι χρ��ιάζεται ένα ελάχιστο συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Και χαίρομαι γιατί έρχεστε εδώ για να συζητήσουμε ακριβώς τους τρόπους που πρέπει να βρούμε, για να πετύχουμε αυτή την ελάχιστη συνεννόηση.

  ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, γιατί κύριε Πρόεδρε η τεχνητή πόλωση, η οποία υπάρχει, απομακρύνει από την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Και νομίζω ότι πολύ σημαντικό θέμα, το σημαντικότερο αναφορικά με την οικονομία, είναι ακριβώς η βιωσιμότητα, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους.

  Ταυτόχρονα και παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα μας, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της.

  Έχετε απόλυτα δίκιο, όταν επισημαίνετε και την ανάγκη μίας συνεννόησης για τα εθνικά μας ζητήματα. Και είναι αναγκαίο με το δεδομένο ότι και οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Αιγαίο έχουν σχέση με την προκλητική όσο και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με τις ενέργειές της προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την ανεξαρτησία μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου.

  Πρέπει και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μίας συνεννόησης εθνικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τούτο, ας το επαναλάβω, είναι χρήσιμη επανάληψη: Ας κρατήσουμε τις άλλες πολιτικές μας αντιθέσεις όσο και αντιπαραθέσεις.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα